hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vírusdetektáló szenzor hordozható készülékekhez

Mobiltelefonokhoz és egyéb hordozható készülékekhez fejlesztenek a megtermett laboratóriumi apparátusokkal hasonló precizitással működő, vírusfelismerő érzékelőket, írja a GyártásTrend.

Okostelefonokhoz és egyéb készülékekhez fejlesztenek koronavírus-felismerő szenzorokat a General Electric kutatói. Az oltások és a kezelés mellett az érzékelők új védelmi vonalat képezhetnek Covid-19 elleni küzdelemben.

A technikát kidolgozó tudóscsapat szerint a részecskék azonosítása terén a miniatűr eszközök a robosztus analitikai berendezésekével egyező pontossággal dolgoznak. Kellő mértékű finomhangolás után az apró szerkezetekkel a vírus tökéletesen izolálható az aktuálisan irreleváns elemektől.

Forrás: GE Research

A következő két évet az ujjhegynyi szenzor további tökéletesítésével fogják eltölteni a szakemberek. A remények szerint idővel az okostelefonokba, okosórákba vagy akár különböző falra aggatható szerkezetekbe is integrálható formába tudják majd hozni a vírusvadász eszközöket. Ha minden jól megy, egyszer majd a mobilunkat előkapva az egyes felületeken (pl. az ATM-ek nyomógombjain vagy a boltok polcain) még a megérintésük előtt ellenőrizhetjük, hogy megtelepedtek-e rajtuk az egészségünkre veszélyes vírusok, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!