hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Okos algoritmusok a gyógyításban

A GE Healthcare a GE 19 milliárd dolláros egészségügyi üzletága; a ComputerWorld Ferik Attila szoftverfejlesztési igazgatót kérdezte. 

A betegellátásban hatalmas adatmennyiség keletkezik. Mit jelent az e-egészségügyben a bigdata-forradalom?

Az iparág csak az elmúlt években ébredt rá, mekkora érték ez az adatmennyiség. A GE Healthcare stratégiai célja a Precision Medicine, vagyis a személyre szabott gyógyítás elősegítése. Ehhez elengedhetetlen az összes keletkező adat begyűjtése és feldolgozása, ami a kutatóink által kifejlesztett mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő algoritmusok segítségével lehetővé teszi, hogy a beteg a számára leginkább megfelelő ellátásban részesüljön a lehető legrövidebb idő alatt. Okos algoritmusaink segítségével a munkavégzés hatékonyabbá válik, és még a várólisták is rövidülhetnek.

A sötét weben immár az ellopott betegadatok érik a legtöbbet. A következő generációs egészségügyi berendezések szilárdabb adatvédelmet tudnak majd biztosítani? 

Nemcsak az új termékeket, de a meglévőket is folyamatosan fejlesztjük, hogy megfeleljenek a lehető legszigorúbb biztonsági követelményeknek. Felhőalapú szolgáltatásaink még jobban ki vannak téve a támadásoknak. A fejlesztések során mindent bevetünk, amit csak tudunk. Már a tervezéskor prioritást élvez a biztonság a funkcionalitás mellett. Aktív és passzív eszközöket használunk a biztonság eléréséhez, és külső csapatokat is megbízunk, hogy próbálják meg feltörni a rendszereinket.

A GE Healthcare 2013-ban elnyerte az addigi legnagyobb kutatásfejlesztési támogatást a magyar államtól. Hol tart ez a fejlesztés, és melyek a következő lépések?

2014 januárjában kezdődött közös kutatási és fejlesztési projektünk a Szegedi Tudományegyetemmel, a Veszprémi Egyetemmel és az Országos Onkológiai Intézettel egy felhőalapú egészségügyi analitikai és információs rendszer kialakítására. Partnereink világszínvonalú tudására építve a fejlesztés 2018 decemberében sikeresen lezárult, és ezen a platformon már több termék is megjelent a piacon. A legutóbbi akoreai téli olimpia teljes egészségügyi irányítási és analitikai rendszere, amely eddig nem látott flexibilitást és hatékonyságot biztosított a szervezőknek.

A teljes interjút a ComputerWorld közli.

(forrás: Computerworld)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!