hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Netes keresés, korai felismerés?

A jelenlegi diagnosztikai módszereknél egy évvel korábban lehetne kimutatni a tüdőrákot az esetek harmadában a netes keresések és a demográfiai adatok összevetésével – írja a hvg.hu.

A Microsoft ugyan nem állítja, hogy algoritmusa az orvosok helyett diagnosztizál, mindenesetre segíthet például a tüdőrák korai felismerésében – derül ki abból a publikációból, amelyben legújabb kutatási eredményeit ismerteti a cég, és amelyről a hvg.hu számol be a Bloomberg nyomán.

A netes keresések rengeteg mindent elárulnak a felhasználókról, nem véletlen, hogy néhány cég óriási pénzeket kaszál a testre szabott hirdetéseken. A Microsoft kutatói szerint viszont ennél hasznosabb dologra fordítják a keresések elemzését, bizonyos betegségek korai megállapítására.

Mivel a betegség nem az egyik pillanatról a másikra jelenik meg, sokat elárul az, ha valaki olyan fogalmak után kutakodik a neten, mint a mellkasi fájdalom, a véres köpet vagy a rendszeres hörghurut. Más árulkodó jelek is vannak, mondjuk a dohánytermékek, a dohányzásról való leszoktatásban segítő termékek utáni keresés. A Microsoft algoritmusa a keresések mellett elemzi a felhasználó korát, nemét, faját, azt, hogy hol lakik (van-e a lakóhelye körül azbesztszennyezés), sokat repül-e stb.

Az adatok összevetéséből az algoritmus már jelezhet, ha tüdőrákot sejt. Természetesen nem tévedhetetlen, de ha csak néhány esetben is segít abban, hogy egészen korai stádiumban kezeljék a beteget, már megéri használni.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!