hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Milliárdos váltságdíjat követelnek a kórháztól a hackerek

A kaliforniai egészségügyi intézmény rendszerét és orvosi felszereléseinek egy részét több mint egy hete tették működésképtelenné a hackerek. Egymilliárd forintnyi összeget követelnek, közli a hvg.hu.

Más kórházakba kellett szállítani a betegek egy részét a Hollywood Presbyterian Medical Centerből, miután másfél hete offline állapotba került a kórház számítógépes rendszere. Ez nem csak a szó szerint vett számítógépekre vonatkozik, az NBC-nek nyilatkozó kórházi vezető szerint több, a rendszerrel összekapcsolt orvosi eszköz (CT-k, laboratóriumi felszerelések, gyógyszeradagolók, stb.) is használhatatlanná vált.

A kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai szakoldal, a CSO azt írja: a támadók 9000 Bitcoint, azaz 3,6 millió dollárt kérnek az általuk titkosított és lezárt, így használhatatlanná tett rendszer feloldásáért. Ez az összeg 1 milliárd forintnak felel meg.

Az amerikai hackertámadás fontos és egyre sürgetőbb kérdéseket vet fel a világon mindenhol. Bár a hálózatra kapcsolt egészségügy (és az ilyen, mindennapokban is használható orvosi kütyük tömkelege) óriási előnyökkel járhat, a jelentős részben megbénított kórház példája jól mutatja, hogy fontos felkészülni a veszélyekre is, és erősíteni a kiberbiztonságot, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!