hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

MI fejleszti a leszokásban segítő gyógyszert

A hvg.hu szerint amerikai kutatók a mesterséges intelligencia segítségét kérték egy olyan gyógyszer kifejlesztéséhez, amely segíthet leküzdeni az opioid-függőséget.

Állatkísérletekből már kiderült, hogy a kappa opioid receptor aktivitásának blokkolása csökkenti a szerhasználat szükségességét. Azonban egy olyan hatású gyógyszer kifejlesztése, amely blokkolhatja egy fehérje aktivitását, például a kappa-opioid receptorét, hosszú és költséges folyamat. A kutatók a mesterséges intelligencia segítségét kérték a folyamat optimalizálására.

„A mesterséges intelligenciának megvan az az előnye, hogy hatalmas mennyiségű információt képes felvenni, és megtanulja felismerni belőle a mintákat. Tehát úgy gondoljuk, hogy a gépi tanulás segíthet abban, hogy a nagy kémiai adatbázisokból származó információkat hasznosítsuk új gyógyszerek tervezésében a semmiből. És ily módon potenciálisan csökkenthetjük a gyógyszerfelderítéssel kapcsolatos időt és költségeket” – mondta Leslie Salas Estreda vezető kutató.

A kappa-opioid receptorra és az ismert gyógyszerekre vonatkozó információk felhasználásával számítógépes modellt képeztek ki olyan vegyületek előállítására, amelyek blokkolhatják a receptort. Egy megerősítő tanulási algoritmus jutalmazza a gyógyszeres kezelés szempontjából kedvező tulajdonságokat. A csapat több olyan vegyületet azonosított, amelyek ígéretes tulajdonságokkal rendelkeznek. Mielőtt állatkísérletekben vizsgálnák az újonnan kifejlesztett gyógyszereket, tesztelik a kappa-opioid receptor blokkolására való képességüket a sejtekben, a biztonság és hatékonyság érdekében, közli a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!