hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

MI: a DNS-ből megmondhatja, hogyan fognak kifejeződni a gének

A Qubit szerint a mesterséges intelligencia hamarosan a genetika orákulumává válhat, és a DNS bázissorrendje alapján megjósolhatja, mennyire erősen fejeződnek majd ki a gének, amelyek az élőlények szinte összes életfolyamatára kihatnak.

Egy a Nature-ben közölt kutatás szerint ez forradalmi előrelépést jelenthet a biológiában, legalábbis ha a következő években sikerül a módszert többsejtű élőlényekre is kiterjeszteni.

Bár az élőlények genetikai szabályozásának működésébe és evolúciójába most először tudtak betekintést nyújtani, a mélytanulási algoritmusok nem először hoznak áttörést az élettudományokban. A DeepMind által kifejlesztett AlphaFold2 algoritmus 2020-ban sosem látott pontosságot ért el fehérjék háromdimenziós szerkezetének meghatározásában, és ezzel majdnem felzárkózott a költséges és hosszadalmas kísérleti módszerek precizitásához. Ahogy az AlphaFold2-nek, az új genetikai orákulumnak is fontos gyakorlati alkalmazásai lesznek a biotechnológia és a szintetikus biológia területén.

A Nature-ben az eredményeket kommentáló Andreas Wagner, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológiai tanszékének kutatója szerint a tanulmányban meggyőzően igazolták kísérletileg a neurális hálózati algoritmus előrejelzéseit, amik azt mutatják, hogy egy igen hatékony orákulumot hoztak létre a génkifejeződés mértékének megjóslására. Wagner úgy véli, hogy – a limitációi ellenére – a kutatás segíthet a génszabályozás evolúciójának megértésében, és kívánt kifejeződési szinttel rendelkező gének mérnöki tervezésében. Optimista arra nézve is, hogy a megközelítés az élesztőgombáknál bonyolultabb genetikai szabályozással rendelkező élőlényekben is működhet.

A részletekről ITT olvashat

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!