hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mesterséges intelligencia fehér köpenyben

Az egészségügy digitális átalakulása új gyógyszerek felfedezéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatékonyabb ellátáshoz viheti közelebb a világot. Ehhez azonban nem kisebb problémát kell orvosolni, mint az érzékeny páciensadatok gyorsan duzzadó tömegének biztonságos megosztását és mélyreható, nagy teljesítményű elemzését, írja a GyártásTrend.

Felfoghatatlan mennyiségű adatot állít elő az egészségügy, melynek mérete világszinten már meghaladja a 150 exabyte-ot, és a növekedés várható üteme mellett hamarosan a zetta- és a yottabyte-os – 10²¹ és 10²4 byte-os – nagyságrendet is eléri. Ha DVD-kre írnánk ezt az adattömeget, az egymás mellé állított lemezek sora a Földtől a Marsig érne. A csillagászati méretek mellett az egészségügyi adatok 80 százaléka ráadásul nem strukturált szöveges és képi információ, ezért hagyományos informatikai rendszerekkel, alkalmazásokkal nem dolgozható fel.

Látványos fordulathoz vezetett azonban ezen a téren a közelmúltban a mesterséges intelligencia gyors fejlődése. A terület ikonikus képviselője az IBM Watson kognitív rendszere, amely elsőként vált kereskedelmi forgalomban is elérhetővé – a New York-i Memorial Sloan Kettering rákkutató központ 2013-ban a betegség diagnosztizálásában kezdte használni a rendszer természetes nyelvet értelmező és képelemző képességeit.

A neurális hálózatokra és mélytanuló algoritmusokra épülő Watson, amelyet az IBM ötven mesterségesintelligencia-technológia továbbfejlesztésével és összekapcsolásával hozott létre, megérti a természetes nyelven megfogalmazott, összetett kérdéseket, a strukturálatlan adatok irdatlan tömegét villámgyorsan elemzi – 200 oldal szöveget például 3 másodperc alatt olvas el –, mintákat és összefüggéseket tár fel, majd érvelő képességével tényekkel alátámasztott válaszokat, megoldásokat javasol. Folyamatosan tanul, tökéletesíti magát eközben a rendszer, így minél többet dolgoztatják, annál pontosabbá válnak a meglátásai.

Két éve, 2015 áprilisában Watson Health néven az IBM új üzletágat indított, amely adatkezelő és -feldolgozó, analitikai és kognitív képességek sorát felvonultató felhőplatformmal segíti az egészségügy szereplőit, az orvosokat, a kutatókat és a biztosítókat a diagnosztizálásban, a betegek kezelésében és az ellátás hatékonyságának javításában éppúgy, mint a betegségek és az új gyógyszerek kutatásában.

Folyamatosan új technológiákkal is bővíti az IBM Watson Health portfólióját. Mint a Phizerrel és a Siemensszel kialakított együttműködés példája is mutatja, a mesterséges intelligenciára épülő, egészségügyi megoldások alkalmazásának egyik előfeltétele a páciensadatok tömeges megosztása. Természetüknél fogva ezek a személyes adatok rendkívül érzékenyek, erős védelmük, biztonságuk és megbízhatóságuk ezért kulcsfontosságú. Az év elején jelentette be az IBM Watson Health, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóságával (U.S. Food and Drug Administration, FDA) közös kutatási programot indított, amely a blockchain-technológia alkalmazhatóságát vizsgálja ezen a területen.

Olyan elosztott adatbázis a blockchain, amely időbélyegzővel ellátott blokkok folyamatosan növekvő láncolatában őrzi az adatokat, így azok visszamenőlegesen nem változtathatók meg. A hitelességet, az adatintegritást megtartó technológia, amely jól használható hivatalos dokumentumok, iratok és tranzakciók kezelésének naplózására is, a bitcoin digitális fizetőeszköz egyik alapeleme, nyilvános főkönyve. Az IBM és az FDA kiindulásképp az onkológia területén fogja tanulmányozni a különböző forrásokból származó – a betegek diagnosztizálása és kezelése során keletkező, a klinikai kutatásokból és a géntérképezésből származó, valamint a páciensek távoli monitorozására szolgáló, viselhető eszközök által továbbított – adatok megosztását a technológiával.

Miután a blockchain átláthatóvá és elszámoltathatóvá teheti az adatmegosztást az egészségügy szereplői között is, az érintett felek nagyobb bizalommal lehetnek egymás iránt, így közös munkájuk új felfedezésekhez vezethet, illetve javíthatja az ellátás hatékonyságát. Az IBM Watson Health és az FDA két évet szán a kutatásra, melynek első eredményeit már idén közzé kívánja tenni.

A teljes cikk

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!