hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Meghekkelhető defibrillátorok

Több mint húsz típusra adtak ki riasztást, a hackerek a monitorok és a defibrillátorok közti kommunikációt zavarhatják meg, így akár szívrohamot is előidézhetnek a betegeknél, írja a Qubit.

Biztonsági rés tátong a Medtronic gyógyászati segédeszközöket gyártó cég által alkalmazott Conexus kommunikációs protokollban, figyelmeztetett az amerikai védelmi minisztérium. A hiba nagyjából 750 000 készüléket érinthet, amelyek között defibrillátor-implantátumok is találhatók, közli a lap.

A minisztérium a veszélyt egy tízes skálán 9,3-re értékelte.

A hiba a Medtronic pacemakerjeit nem érinti. Robert Kowal, a cég szívritmusszabályozó-részlegének vezetője szerint a készülékek működésébe húsz lábnyi távolságból lehet beleszólni, de ebben az esetben a hackernek alaposan ismernie kell a gépek belső működését, és külön eszközökkel kellene készülnie a betörésre.

A neten keresztül szerencsére nem lehet hozzáférni a szabályzókhoz, de a cég azt kéri, hogy a betegek és az orvosok továbbra se dugjanak pen drive-ot vagy más potenciális vírushordozót a monitorokba. A szabályozó működtetése mellett a biztonsági rés azt is jelenti, hogy a betegek orvosi adatai illetéktelen kezekbe kerülhetnek, de eddig még nem volt példa arra, hogy bárki kihasználja a hibát.

Az érintett modellek listája itt található.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!