hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Márciusban bevezethetik a digitális vakcinaigazolást Magyarországon

Várhatóan február végéig tart az észt Guardtime által fejlesztett oltási információs platform tesztelése Magyarországon, közölte a 24.

Január végétől várhatóan február végéig tart az észt Guardtime által fejlesztett oltási információs platform tesztelése Magyarországon, amellyel hamarosan akár utazáskor, akár szállodákba, kulturális és sporteseményekre vagy egyéb rendezvényhelyszínekre való belépéskor igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni vakcinát.

A 24.hu megkeresésére a vállalat közölte, Jüri Ratas azóta már lemondott észt kormányfő 12 állam miniszterelnökét kereste fel 2020 decemberében, és a VaccineGuard esetleges teszteléséről akkor el is kezdődtek a konzultációk. Magyarország az elsők között mondott igent a pilotra, ami jelenleg is zajlik. Észtországban és Izlandon ez a szakasz már lezárult, utóbbi el is kezdte alkalmazni a gyakorlatban a platformot.

A VaccineGuard működése a gyakorlatban egyszerű, mondta Ain Aaviksoo, a Guardtime főorvosa. Az oltási tanúsítványt minden országban a megfelelő egészségügyi szervezet állítja ki. A beoltott állampolgárok az igazolást nyomtatva vagy e-mailben kapják meg az adott intézménytől, de a jövőben akár mobilalkalmazáson is igényelhető lesz. Fontos, hogy minden esetben az állampolgárnak kell kérnie az igazolást.

A platformon nem jelenik meg a tanúsítvány, csak annak kriptográfiai jele, tehát egy QR-kód a hitelesség megőrzése érdekében. A QR-kód lényegében az ellenőrzést végző rendszerrel való kommunikációért felel, továbbá utal a kriptográfiai érvényességi pecsét hitelesítési helyére. Csak az arra jogosult intézmények adhatnak ki ilyen tanúsítványokat, és a kibocsátás után már nem módosíthatnak azon, különben az azonosítás nem fog működni ETÉS   – magyarázta a szakember.

Ha valaki például utazna, és vakcinaigazolást kérnek tőle, csak be kell mutatnia a QR-kódot a telefonján az ellenőrzést végző személynek, például a határőrnek, aki beszkenneli, majd a sikeres azonosítás után léphet tovább. Természetesen azokra is gondoltak, akiknek nincs okostelefonjuk, ők papír alapon kérhetik az igazolást.

A teljes információt ITT éri el

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!