hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Lebukott a Facebook

Évek óta kémkedik az SMS-eink után, de arról is tudhatna, hogy mikor kivel telefonálunk, közölte a hvg.hu.

A szűk egy héttel ezelőtt kipattant adatgyűjtési botrány hatására indult útjára a #DeleteFacebook nevű kezdeményezés, amely az oldaltól való megszabadulást hirdette, hirdeti és amelyhez időközben olyan nem kis személyiségek is csatlakoztak, mint Elon Musk. Ezután kiderült, hogy a Facebook lényegében perrel fenyegetőzve próbálta menteni a menthetőt, egy olyan helyzetben, amelyről tulajdonképpen ők maguk tehetnek: az amerikai elemzőcég által megszerzett felhasználói fiókokhoz úgy jutott hozzá a Cambridge Analytica, hogy elvileg csak kihasználták a Facebook által nyitva hagyott kiskaput.

A történtek hatására megindult, majd tömegessé vált törlési hullám előtt sok felhasználó élt a Facebook adta lehetőséggel, hogy egy archívumba tömörítve letöltse az oldal által évek során összegyűjtött adatmennyiséget. És milyen jól tették: néhány szemfüles felhasználó ezen adatcsomagot böngészve szembesült azzal, hogy a Facebook évekre visszamenőleg nyomon követte a teljes híváslistáját, az elküldött és fogadott SMS-eket, valamint az MMS-ekre vonatkozó fontosabb információkat. A hírek szerint a telefonszámokra vonatkozó adatgyűjtésben elsősorban az androidos felhasználók érintettek, az iOS-eszközökkel rendelkezők nem.

Az Ars Technica a hozzájuk beérkezett felhasználói észrevételek miatt a Facebookhoz fordult, ahonnan, ha szó szerint nem is, de lényegében azt a választ kapták, hogy teljesen normális folyamatról van szó. A közleményben egyúttal hangsúlyozták, a hozzáfért adatokat soha nem adták tovább harmadik félnek, a funkció pedig soha nem gyűjtötte be a beszélgetések vagy üzenetküldések konkrét tartalmát, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!