hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jöhet a digitális forradalom

Más szektorokhoz képest Európában jóval kevésbé digitalizált terület az egészségügy, mégis hatalmas növekedés előtt áll az e-Health – véli a Portfólió.

A dolgok internetének (Internet of Things, IoT) piacát egyenesen az e-health húzza majd, a globális e-health piac pedig 2022-re 308 milliárd dollárosra nőhet. A mobilos megoldások, a távorvoslás és -diagnosztika és a gyógyítási folyamat digitális nyomonkövetése jóval hatékonyabbá teheti az egészségügyet, míg az egyelőre futurisztikusnak tűnő robotsebészet illetve távsebészet és a mesterséges intelligencia a jövő egészségügyét alapozhatja meg. Magyarországon pedig lehetőség nyílik arra, hogy egy jól eltalált digitális stratégiával tényleg sokat javítsunk az egészségügy helyzetén. A digitalizáció együttesen és az ágazati kapcsolatokon keresztül ugyanis akár évi több százmilliárd forint összegű forrás felszabadítását teheti lehetővé az egészségügyi rendszer számára.

A McKinsey iparági digitalizációs indexe szerint Európában más szektorokhoz képest nagyon alacsony szintű az egészségügy digitalizációja, vagyis az itt dolgozók kevés digitális eszközt és szoftvert használnak, és a hozzáadott érték-teremtésükhöz csak nagyon kis részében van köze a digitalizációnak.

A jó hír viszont, hogy a következő években az egyik legnagyobb növekedés várható az egészségügy technológiai fejlődésének több kulcsterületén, így például a dolgok internetének egészségüggyel foglalkozó piaca egészen elképesztő mértékben fog nőni, illetve a kognitív intelligencia is az egészségügyi területen fejlődik az egyik leglátványosabban.

Az elöregedő társadalmakban, mint amilyen a magyar, ahol 2020-ra a 65 év felettiek száma várhatóan eléri a 2 millió főt, különösen nagy szükség van ez e-helathre és az egészségügy modernizálására. De szerencsére becslések szerint a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban hozzávetőlegesen 20 milliárd forint uniós és költségvetési forrás áll rendelkezésre tisztán informatikai fejlesztésekre az egészségügyben.

Magyarországon a fókuszt az egészségtudatosság, egészségmegőrzés, prevenció irányába kell fordítani, oda kell az állami/piaci erőforrásokat irányítani. A digitális egészségügyi eszközök, alkalmazások segítségével bizonyíthatóan nő a lakosság egészségtudatossága. Az eszközökhöz kapcsolt alkalmazások nagy segítséget nyújtanak az egészségesebb életmód kialakításához, az alkalmazások körül szerveződő online közösségek pedig további motivációt jelenthetnek a kívánt célok eléréséhez és megtartásához.

A teljes összeállítást itt olvashatja.

(forrás: Portfolio.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!