hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Játékipar és orvosi kutatás

A játékipar fejlesztéseit – játékprogramok, VR – állították az orvosbiológia szolgálatába, derül ki a Délmagyar összeállításából.

A szem ideghártyájával, a retinával kapcsolatos élettani kutatások során az ideghártyára különböző, esetenként igen összetett fénymintázatokat vetítenek, miközben bizonyos idegsejt-típusok elektromos válaszát mérik. A Frontiers in Neuroinformatics tudományos folyóirat december 13-án közölte egy, magyar kutatók részvételével készült szoftver leírását, amely a látás folyamatával kapcsolatos élettani vizsgálatokat könnyíti meg.
 
A GEARS nevű programcsomag szoftvere jelentősen leegyszerűsíti a bonyolultabb, síkbeli fénymintázatok programozását, pontosabbá teszi azok kivetítését, továbbá hozzáférést biztosít a számítógépek grafikus kártyájának igen jelentős számítási kapacitásához. Így akár valós időben is lehetséges egy fénymintázaton összetett matematikai műveletek révén képfeldolgozást végezni.

Szécsi László egyetemi docens, a szoftver vezető fejlesztője elmondta, hogy a megjelenítő eszköz és a mérési elektronika precíz, szinkronizált vezérlésének megoldása mellett a fő kihívást a szoftver teljes tudományterületeket átfogó képességhalmazának összeállítása jelentette.

A fejlett játékprogramok és a virtuális valóság a számítógépes grafika csúcsteljesítményei: a grafikus kártyák fejlődését is leginkább a játékipar hajtja. Az általunk kifejlesztett szoftver ezen területek legújabb fejlesztéseit állítja az orvosbiológia szolgálatába – mondta Szécsi László.

Bővebben a Délmagyar.hu-n.

(forrás: delmagyar.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!