hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Izzadságelemző-karkötő a betegségek felismeréséért

A diabétesz és egyéb betegségek diagnosztizálását segítő, karon hordható izzadságelemző-készüléket fejlesztettek ki amerikai kutatók, írja az MTI alapján a 168 óra.

A Stanford Egyetem és a berkeleyi Kaliforniai Egyetem szakemberei szerint a csuklószorítóra emlékeztető készülék begyűjti az izzadságot, elemzi annak molekuláris összetételét, majd okostelefonon keresztül továbbítja az eredményeket egy szerverre a további analízis és a diagnózis felállítása céljából. Mindez pillanatok alatt történik.

A korábbi izzadságelemző-készülékekkel ellentétben ennek a műszernek a működéséhez nem szükséges, hogy viselője hosszú ideig mozdulatlanul üljön, amíg a szerkezet begyűjti az izzadságot.

„Ez hatalmas előrelépést jelent” – jegyezte meg egy közleményben Carlos Milla, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány társszerzője. A kutatócsoport most klinikai próbákon vizsgálja a karkötő használata és a páciensek egészségi állapota közötti kapcsolatot, remélve, hogy hosszú távon sikerül beépíteni az izzadságszenzort egy okosórába, hogy a fejlesztés a szélesebb közönséghez is eljuthasson, írja a lap.

(forrás: MTI, 168 óra)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!