hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hekkerek a lett egészségügyi rendszerben

Hekkertámadás érte a lett elektronikus egészségügyi rendszert – közölte a rigai egészségügyi minisztérium. A tárca szerint túlterheléses támadás érte őket, ami azt jelenti, hogy túl nagy adatforgalom generálásával ellehetetlenítenek egy szolgáltatást.

„Nyilvánvaló, hogy előre kitervelt támadásról van szó” – mondta Aivars Lapins, a tárca államtitkára. A kibertámadást több mint 20 államból indították, köztük uniós tagországok területéről is. Egyelőre nem világos ki, a felelős mindezért.

A digitális egészségügyi információs rendszerhez való külső hozzáférést a hekkertámadást követően ideiglenesen korlátozták. A minisztérium és az internetes biztonságért felelős lett hatóság szerint az ott tárolt adatok nem voltak veszélyben. Elsőként a lett parlament munka- és szociálisügyi bizottságának vezetője jelezte, hogy hekkertevékenység miatt zavarok léptek fel a rendszerben.

A lettországi központi egészségügyi információs rendszert 2016-ban indították el. A honlap egyebek mellett lehetővé teszi, hogy azon keresztül orvosi recepteket állítsanak ki elektronikus formában. Az idei év eleje óta, dacára az orvosok ellenállásának, minden lettországi egészségügyi intézménynek kötelezően csatlakoznia kell a rendszerhez, amelynek működésében ismételten műszaki problémák jelentkeztek, közli az MTI alapján az Index.

(forrás: Index/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!