hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ha akarjuk, ha nem...

Nem az a kérdés, hogy átalakítja-e a digitalizáció az egészségügyet, hanem hogy mit szeretnénk, hogyan alakítsa át, írja a GyártásTrend.

Operáló robotok, nővéreket helyettesítő számítógépekkel felszerelt kórtermek, minden egészségügyi adatunkat összegző hatalmas adatbázisok – Európa legnagyobb egészségügyi informatikai szakvásárán, az idén 10 éves ConhITen járt a GyártásTrend.

„Már rég nem az a kérdés, hogy átalakítja-e a digitalizáció az egészségügyet, hanem hogy mit szeretnénk, hogyan alakítsa át” – fogalmazta meg egyetlen pontos mondatban a berlini rendezvényt kísérő konferencia egyik előadója a konferenciaterembe való belépésemkor tűpontosan azt, amit utána a következő másfél napban számos irányból és megközelítésből boncolgatták még jópáran a színpadon.

Minden orvosnak értenie kell az informatikához, az orvosi egyetemeknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott világhoz. A technológia már itt van, az igazi gondot az jelenti, hogyan képezzük ki azokat, akik használni fogják őket. Rengeteg új kifejezéssel kell megismerkednünk a health 4.0-tól a mobilegészségügyön át a big datáig, a telematikáig és az adatvizualizációig. Mindezek segítségével gyökeresen javítható az egészségügyi rendszer hatékonysága” – vázolta az egészségipar szerinte legfontosabb problémáját dr. Paul Schmücker, a mannheimi egyetem Egészségügyi Informatikai Intézetének vezetője az eseményt megnyitó sajtóbeszélgetésen.

Az e-egészségügy politikai kérdés” – fogalmazott a konferencián az egyik bevezető előadást tartó Matthias Meierhofer, a Német Egészségügyi IT-szolgáltatók Szövetségének elnöke. „Valóban az” – tette hozzá saját előadásában Hermann Gröhe, Németország egészségügyi minisztere – „és a mi egészségpolitikánk központjában az áll, hogy az egész rendszeren át kívánjuk nyomni a digitalizációt. Mindez nem csak technológiai fejlesztést jelent, de a társadalommal folytatott párbeszéd képességének javítását is” – tette hozzá.

Gröhe szerint az egészségügy előtt álló legfőbb kérdés nem is a gyógyítás minőségének javítása, hanem a megelőzés kérdése, illetve annak a problémának a kezelése, hogy mit kezdjünk azzal, ha valakiről a technológia fejlődésének, a fejlett adatelemzésnek, a géntechnológiának köszönhetően már jóval korábban tudjuk, hogy nagy valószínűséggel beteg lesz, mint régebben. „Hogyan előzzük meg a megelőzhetőt” – a társadalom és az egészségügyi ellátórendszer számára is ez a legfontosabb kérdés, zárta előadását a miniszter.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!