hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Érvénybe lép a kiberbiztonsági irányelv

A 2016-ban elfogadott kiberbiztonsági irányelv teljes körű érvénybe lépése fordulópontot jelent az Európai Unió (EU) azon törekvéseiben, hogy a tagállamok fokozzák együttműködésüket az európai kiberbiztonsági politika érdekében, és összehangolják a reagálási képességük kialakítására tett erőfeszítéseiket. A tagállamoknak május 9-ig kell átültetniük az uniós irányelvet a nemzeti jogba, közölte Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos.

A kiberbiztonsági jogszabály a hálózati és információs rendszerek biztonságának az egész unióban egységesen magas szintjét biztosítja. Az unió kiberbiztonságának további erősítése érdekében az EU-nak állandó megbízatást kell adnia kiberbiztonsági ügynöksége, az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) számára, és létre kell hoznia a kiberbiztonsági tanúsítás uniós keretét.

Annak elősegítése érdekében, hogy a tagállamok maradéktalanul átültessék a kiberbiztonsági irányelvet és fejlesszék képességeiket, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 2020-ig 38 millió euró (mintegy 11,8 milliárd forint) összegű finanszírozást biztosít a számítógép-biztonsági eseményekre reagáló nemzeti csoportok és a kiberbiztonsági irányelv szerinti más érdekelt felek, például az alapvető szolgáltatásokat nyújtó szereplők és a digitális szolgáltatók támogatására, közölte az uniós biztos.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!