hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Életbevágóan okos eszközök

Az orvostudomány jövőjét az okoseszközök által összegyűjtött adatok feldolgozása és rendszerbe foglalása jelentheti – írja az Index.

A közeli jövőben már saját magunkat diagnosztizáljuk a könnyedén beszerezhető okoseszközök és applikációk segítségével. A következő lépés az, hogy az otthonunk különböző zugaiban (alvómatrac, wc-csésze, tükör, stb.) elhelyezett szenzorok egyenesen az orvosunknak továbbítják az adatokat, az intő jelek pedig, a megfelelő elemzőszoftvereknek köszönhetően már a betegség legkorábbi stádiumát előre jelezhetik. – foglalja össze az Index.

A különböző életmód-alkalmazások, fitnesz-appok, alvásciklus-figyelők, stb. a mobileszközök megjelenése óta a rendelkezésünkre állnak. Vannak, amelyek csak a sportteljesítményünket mérik vagy a fogyásban segítenek, de vannak, amelyek életmentő tanácsot nyújtanak egy vészhelyzet esetén – végigvezetnek egy újraélesztés folyamatán, vagy értesítik az előre megadott személyeket, ha történik velünk valami.

Az orvostudománynak azért borzasztóan fontosak az adatok, mert cél az, összegyűjtsék egy komoly betegség korai figyelmeztető jeleit, hogy hatékonyabban és nem utolsó sorban olcsóbban kezeljék a kórt. Hollandiában már az egészségügyi adminisztráció 97 százaléka digitális, és ki tudják szűrni, ha egy klinika, vagy orvos rendszeresen ugyanazt a hibát követi el, vagyis ugyanazt a gyógyszert alkalmazza egy pácienstípusnál. A betegei ugyanis állandóan vissza fognak térni az egészségügyi rendszerbe.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!