hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elektromos bőrt fejlesztettek

A fejlesztés fontos részét képezi a hajlékony, nyújtható kijelző, amely valós időben képes megjeleníteni az adatokat, közli az iPon.

A Tokiói Egyetem szakértői kifejlesztettek egy újfajta szenzoros kijelzőt, amely második bőrként ragasztható a testre, és méri, valamint egyúttal ki is jelzi az olyan mutatókat, mint például az EKG-görbe. A vezetéknélküli kommunikációs modullal kiegészített rendszer rögtön továbbítja az adatokat a felhőbe vagy egy közeli adattárolóra, így azok egyúttal rögzítésre is kerülnek.

Az új fejlesztés célja, hogy megkönnyítse azon csoportok, például az idősek vagy a mozgásukban korlátozottak egészségi állapotának monitorozását, akik (és/vagy gondozóik) számára gondot jelenthet a létező mérőműszerek működtetése, a mért adatokhoz való hozzáférés és ezek továbbítása a szakértők felé. A bőrre ragasztható érzékelők révén mindez sokkal kényelmesebbé válhat, mind a páciensek, mind ápolóik, mind pedig az orvosok és ápolók számára.

A bőrszenzor kialakításának köszönhetően akár egy hétig is folyamatosan viselhető, és ez idő alatt nem okoz gyulladást a bőrön. A kutatócsoport az EKG-jel mérésén túl a korábbiakban másfajta, hasonló jellegű szenzorokat is kifejlesztett, amelyek például a testhőmérséklet vagy az izmok elektromos működésének mérésére voltak alkalmasak, derül ki az iPon írásából.

(forrás: iPon)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!