hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Egy hónap múlva indulhat a közös egészségügyi tér

Alig egy hónappal az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) hivatalos indulása előtt az egészségügyi szolgáltatók nagy része megkezdte a csatlakozást, írja a PharmaOnline.

Tegnap estig 4722 háziorvos (mintegy 75 %), 315 intézmény (több mint 70 %) és 2705 patikai telephely (több mint 80 %) kezdte meg a közös tér használatához szükséges adminisztrációs folyamatot – közölte a szaktárca sajtótájékoztatóján Vartus Gergely e-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos – számol be a PharmaOnline. A jogszabályok szerint a közfinanszírozott intézményeknek (a háziorvosoknak, a járó- és fekvőbeteg ellátó intézményeknek és a patikáknak) november elsejéig kötelező csatlakozniuk az EESZT-hez. A magánintézményeknek és az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) ezt 2018 novemberétől kell megtenniük, a mentők azonban a kötelező csatlakozásig is látják az úgynevezett e-profilt.

Minderre azért van szükség, mert a rendszer alapgondolata szerint – mint azt többször megírtuk – az egészségügyben számos információ van elszigetelten. A háziorvos gyakran nem tudja, mit csinált betegével a szakorvos, sürgős esetben nincs kéznél a korábbi zárójelentés, s nemigen tudni, kiváltotta-e a páciens a számára felírt recepteket, ezért érdemes mindent egy olyan közös térben elhelyezni, ahol minden tudás elérhető, megfelelő jogosultságokkal hozzáférhető. Létrehoztak ezért néhány szolgáltatást, amely másutt bevált, jól működik. Ilyen pl. az e-recept, az e-beutaló vagy EHR, ahol a betegdokumentáció megtekinthető, de ilyen e-profil is, ahol pl. azt lehet megnézni, hogy a páciensek van-e implantátuma, s ilyen a betegek digitális önrendelkezését biztosító DÖR is, amelyben arról rendelkezhetnek, kinek-kiknek tiltják meg, hogy a róluk keletkezett egészségügyi adatokba betekintsenek. (E rendelkezés sürgős, életveszélyes állapotok esetén felülírható, de a rendszer mindent naplóz, így a beteg saját felületén látja, ki, mikor, mit tett a virtuális térben.)

Mint arra a miniszteri biztos emlékeztetett: a közös egészségügyi tér pilotja idején, március 15. és augusztus 15. között mintegy 80 intézmény bevonásával, a teljes ellátási lánc lefedésével 400 ezernél több e-recept és ugyanennyi valós idejű egészségügyi adat került a rendszerbe, s ezek közül egy sem volt hibás. Szeptembertől a rendszerhez szabadon csatlakozhatnak az intézmények, amelyek közül mintegy tízezer számára kötelező a csatlakozás idén novembertől. A sikeres országos induláshoz Vartus Gergely szerint három dolog kell. Az első, hogy a rendszer kész legyen, ami megvalósult, a második, hogy a csatlakozásra kötelezettek elindítsák a csatlakozási folyamatot (ez 75-80 %-ban már igaz), valamint, hogy a medikai rendszerek szállítói elkészítsék azokat a fejlesztéseket, amelyekkel a felhasználók csatlakozni tudnak az EESZT-hez. A miniszteri biztos tudomása szerint ez a folyamat is jól halad, s az volt a célja, hogy az egészségügyi felhasználóknak a közös tér használata ne jelentsen többletterhet, ha úgy tetszik, csak kis változást jelentsen az eddig látott felületekhez képest.

Az ugyancsak novembertől éles e-recept modullal kapcsolatban Vartus Gergely ismételten igyekezett eloszlatni az esetleges félelmeket: egy hónap múlva kötelező az e-recept, de marad a papír alapú vény is, amit ezentúl felírási igazolásnak hívnak, amelyen egy újabb vonalkód kerül az eddigiek mellé. 2018 végéig köteles az orvos a papíralapú receptet is odaadni, de később is kérheti azt a beteg. Ha a páciens maga váltja ki a saját e-receptjét, akkor nem kell vinnie a felírási igazolást, elegendő a patikában a hagyományos személyi és a taj-kártya, vagy az e-személyi. Ha nem saját receptjét váltja ki valaki, a felírási igazolással ezt megteheti. A rendszer fejlesztésével, várhatóan a jövő év első felére arra is lehetőség lesz, hogy az EESZT-ben hatalmazzon meg valaki valakit e-receptjei kiváltására – a visszavonásig érvényesen.

A rendszer fejlesztésére, a majdan felmerült „extra igények” beépítésére mintegy 20 milliárd forint áll rendelkezésre – közölte a miniszteri biztos. Ennek keretében a tervek szerint az EESZT-be öt évre visszamenőleg feltöltik majd az egészségügyi adatokat – jelenleg közbeszerzési felhívás szakaszában tart az elképzelés, amely reményeik szerint szerződéskötéssel zárul majd.

További információk: https://e-egeszsegugy.gov.hu

Ha segítséget kérne:

Kontakt center: +36 1 920 1050

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!