hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Drónnal érkeznek a laborba a minták

A világszerte megszokott gépkocsik helyett autonóm drónokkal szállítja az orvosi mintákat az USA egyik államában a UPS, írja a hvg.hu.

A UPS futárcég indított el egy pilotprojektnek számító programot Észak-Karolina államának fővárosában, Raleigh-ben, a WakeMed kórházában, a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) és Észak-Karolina Közlekedési Hivatalának (NCDOT) felügyelete mellett, írja a hvg.hu.

Jelenleg az orvosi minták többsége a WakeMed egészségügyi rendszerében futárautókkal történik. A drónos program a Matternet M2-es quadcopterét használja, amely újratölthető lítium-ion akkumulátorral üzemel, a hasznos terhelhetősége közel 2,5 kg, és több mint 20 km távolságra is képes elszállítani az orvosi küldeményt. A szakemberek orvosi mintát – például vérmintát – töltenek egy biztonságos dróntartályba. A drón egy speciálisan kiképzett távoli pilóta felügyelete mellett, egy előre meghatározott repülési útvonal mentén szállítja el azt a WakeMed fő kórházi és központi patológiás laboratóriumában található rögzített leszállóhelyre.

A drónok alkalmazásával lehetőség nyílik a késések elkerülésére, az orvosi szállítás hatékonyságának növelésére, a potenciális életmentő vizsgálatok gyors elvégzésére, mindezt alacsonyabb költségek mellett.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!