hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Diabétesz-applikációval nyert

A cukorbetegek számára kifejlesztett applikációval nyert meg egy nemzetközi innovációs verseny nemzeti fordulóját Havlik Károly orvostanhallgató.

A cukorbetegek számára kifejlesztett applikációval nyerte meg a Falling Walls Lab nemzetközi innovációs verseny nemzeti fordulóját Havlik Károly, a budapesti Semmelweis Egyetem mesterszakos orvostanhallgatója, és jutott a novemberi berlini fináléba – közölte a versenynek otthont adó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az applikáció az inzulin-kezelt cukorbetegeknek segít vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában, az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat analizálva képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását.

A második helyezett Fülöp Ádám (BME) vak és gyengénlátó embereknek kifejlesztett olvasó szerkezetet mutatott be, amely segítségével az írott szöveg Braille-írássá konvertálódik, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét.

A harmadik helyén végzett Dávid Bálint (BME) projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta, a szerkezetnek köszönhetően a sebész műtét közben információkat kap a beteg állapotáról, és ez megkönnyíti a megfelelő beavatkozás kiválasztását.

Havlik Károly 56 ország mintegy 200 versenyzőjével küzd majd meg a berlini Falling Walls konferenciához kapcsolódó nemzetközi innovációs verseny döntőjében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!