hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Diabétesz-app juttatta a fináléba

A nemzetközi innovációs verseny fináléjában küzd tovább a Semmelweis Egyetem IV. éves orvostanhallgatója, Havlik Károly, a Falling Walls Lab magyarországi fordulójának nyertese.

56 ország közel 200 versenyzőjével küzd majd meg a nemzetközi innovációs verseny fináléjában Havlik Károly. Informatikus testvéreivel közösen kidolgozott projektjük középpontjában egy olyan alkalmazás áll, amely segít az inzulinkezelt cukorbetegeknek vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában. Az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat elemezve képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását.

A Zala megyei nagy családból származó medikust az orvostudományban és az informatikai technológiában rejlő lehetőségek már a gimnáziumi évek alatt is érdekelték, ezért jelentkezett orvostanhallgatónak, majd később kezdtek el testvéreivel együtt egy cukorbetegeknek szánt mobilapplikációt fejleszteni. Mint elmondta, szeretné az orvoslást és az informatikát egymás szolgálatába állítani, különösen érdekesnek tartja a szervnyomtatás kihívásait. A radiológia is érdekli, ezért csatlakozott az egyetem tudományos diákköri programjához – fejtette ki a hallgató.

Testvére egykori szakdolgozati ötletéből nőtte ki magát az egyénre szabható applikáció, mely az inzulinkezelt cukorbetegek inzulin- és vércukorszintjének alakulását, az étkezések és a fizikai aktivitásokat naplózza. Az applikáció azért egyedi, mert a naplózás adatainak automatikus elemzésével a vércukorszint alakulása személyre szabottan előrejelezhető. A cukorbetegek számára a legfontosabb, hogy a vércukorszintjüket a megfelelő tartományban tartsák, az applikáció pedig abban segíti őket, hogy a naplózáson alapuló előrejelzéssel elkerülhetővé váljanak a túl magas vagy túl alacsony értékek, illetve, hogy időben értesüljenek róla, ha étkezésük vagy fizikai aktivitásuk mennyisége korrekcióra szorul – mondta el Havlik Károly.

A mobilalkalmazást matematikus és informatikus testvéreivel közösen fejlesztik, akik elsősorban adattudománnyal, adatbányászati technológiákkal és algoritmusfejlesztéssel foglalkoznak, míg ő a tesztelésben részt vevő orvosokkal és betegekkel tartja a kapcsolatot. Elmondása szerint a legnagyobb kihívást a vállalkozásfejlesztési feladatok okozzák, de örömmel vetették bele magukat ezekbe a számukra új területekbe.

Jelenleg egy új applikációt fejlesztenek a már meglévő alapján, aminek elsődleges célja, hogy a felhasználói funkciók működése mellett kipróbálják, még megbízhatóbbá tegyék az algoritmus működését, amely az előrejelzést adja. A szeptembertől elérhető új alkalmazás ingyenesen biztosítja a naplózási lehetőséget a felhasználóknak és több olyan kényelmi funkció is elérhetővé válik, amely az előrejelzést pontosíthatja. Az étel-adatbázisból például pontosan nyomon követhető lesz, hogy az adott elfogyasztott ételben mennyi szénhidrát, zsír és fehérje volt.

A Falling Walls Lab hazai döntője éppen a vizsgaidőszak közepére esett, de sikerült megoldanom, hogy megfelelően fel tudjak rá készülni, ugyanakkor egyes versenyzőtársak előadását sokkal jobbnak tartottam az enyémnél, így nagyon meglepődtem, amikor a csapatunkat hirdették ki nyertesként – mondta el élményeit az innovációs megmérettetésről. A Falling Walls Konferencia berlini döntőjén Nobel-díjas tudósok és gazdasági döntéshozók előtt mutathatják be fejlesztésüket 3 percben. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy megnyerjem a közönséget, és az első díjat elhozhassuk – tette hozzá.

A csapat távlati célja, hogy az applikáció megkönnyíthesse a 2-es típusú cukorbetegek életét is, illetve az, hogy a kifejlesztett algoritmust az orvostudomány más területein is bevezethessék.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!