hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Chipre szerelt szervek

Egyedülálló fejlesztés az orvostudományban a női szaporító szervrendszer működését szimuláló készülék, amelyet az Egészségkalauz mutat be.

EVATAR névre hallgat az a készülék, amely a női szaporító szervrendszer működését szimulálja egy közel könyvméretű eszközben, olvasható mindez a Nature Communications legújabb kiadásában, amelyet az Egészségkalauz szemléz.

A Northwestern University kutatóközpontjában fejlesztett, mintegy öt év kutatást igénylő készülék határozott ugrást jelent a “chipre szerelt szervek” mezsgyéjében – eddig készültek már szívek, tüdők, vesék is, többek között, de ez az első olyan készülék, amely egyszerre több szerv, illetve egy komplett szervrendszer működését, a szervek egymás közti kommunikációját szimulálja.

Az EVATARban egyvagina, egy méh, egy méhnyak és egy petevezeték kapott helyet – ezek gyakorlatilag emberi szövetből vett sejtekkel szegélyezett kisebb kockáknak felelnek meg a készülékben (leszámítva a petefészket, amelyhez egerek petefészeksejtjeit használták fel). A vérhez hasonló folyadékot egy vénákat és artériákat idéző csőrendszeren keresztül pumpálták be a készülékbe, amely képes egy teljes menstruációs ciklus lefolyását szimulálni.

A jövőben az orvosok akár a páciensekből vett őssejtekből is gyárthatnak egy személyreszabott változatot – az ilyen “szimulátorok” segítségével pedig könnyebben megérthető, körüljárható és orvosolható lehet a meddőség, az endometriózis vagy a nők 80%-át érintő mióma is.

(forrás: Egészségkalauz.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!