hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az ír egyészségügy éves büdzséjét fedezi az Apple

Teljes készpénzállományának 5,9 százalékát, 13 milliárd eurót fizet be adóként az ír államnak az Apple az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében – írja a Quartz alapján az Index.

Az Európai Bizottság tavaly augusztusban 13 milliárd eurós büntetést szabott ki az Apple-re, amiért az amerikai techmulti adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kapott az ír államtól és elkerülte az adófizetést.

A 13 milliárd euró az ír egészségügy teljes költségvetését fedezni tudná egy évben, az Apple 2015-ös nyereségének pedig a 27 százalékát jelenti. Az ír kormány tiltakozott az ellen, hogy tiltott állami támogatásnak minősítsék az Apple-nek és még számos amerikai cégnek nyújtott adókedvezményt, ezért hivatalosan is fellebbeztek a döntés ellen. Ez az írek részéről érthető, hiszen az ország rettenetesen jól jár azzal, hogy adóparadicsomként magához csalogatja az Apple-hez hasonló multicégek profitközpontjait.

Írország a kilencvenes évek óta köt egyedi megállapodásokat multinacionális cégekkel, az Apple ez alapján konkrétan 0,005 százalékos adórátával adózott az országban.

A peren kívüli megegyezés ellenére az Apple nem vonja vissza a fellebbezését, ezért a techmulti által kifizetett pénz letétben marad addig, amíg az Európai Bíróság meghozza az ítéletét, közli a lap.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!