hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az ember, a robot és az intelligens tér viszonya

A GyártásTrend interjúja dr. Ruppert Tamással, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának egyetemi docensével, az ELKH-PE Komplex rendszerek megfigyelése kutatócsoport vezetőhelyettesével.

Kapcsolódó cikkek

(...) nem jól használjuk ma a robotokat?

Ma az új európai uniós iránymutatások is azt szorgalmazzák, hogy emberközpontúvá kell tennünk az automatizált rendszereket. Már több mint egy évtizede keressük például a kollaboratív robotok hatékony alkalmazását a gyártási körülmények között, sőt kutatás-fejlesztési oldalon is. Jelenleg laboratóriumi körülmények között sem nagyon lehet még találkozni igazi kollaboratív munkával ember és gép között. Hiszen a robot-ember közötti kollaboratív kapcsolat nem merülhet ki csak a biztonsági aspektusok vizsgálatában. Mert nem attól lesz tökéletes a kobot, hogy nem üt agyon, hogyha a közelébe megyek, hanem attól, hogy valódi, közös munkát végzünk. Persze most is folynak laboratóriumi kísérletek, például amelyekben különböző agyi impulzusokkal képesek irányítani egy robotkart, így egy robotkarral kiegészülve akár harmadik karunk is lehet. Nyilván ez most még messze van az ipari alkalmazástól, de tény, hogy ez az igazi kollaborativitás, amely most még keresi a funkcióját az életünkben: mindenki próbálja megérteni azt, hogy mit akar tenni az ember azért, hogy a robot ki tudja őt szolgálni. Vagyis a kétirányú kapcsolat kialakítása az egyik legfontosabb tennivaló a jövőben.

Mi az Operátor 4.0? 

Az emberi munkaerő hatékony és ember-központú támogatása. Az ember-gép közötti kapcsolat, a folyamatos és egymást segítő kooperáció régóta a kutatások középpontjában áll, és ez a tendencia egyre sürgetőbb a kollaboratív robotok terjedésével. Az ember-gép interfészeknek ugyanis újszerű módon kell megközelíteniük a kollaboratív irányt, olyan interakciót kell biztosítaniuk a robot és a humán erőforrás között, ami valós időben képes mindkét irányból segítséget és megfelelő támogatást adni. Ezzel az interaktív ember-gép kapcsolattal már a Tokiói Egyetem Hashimoto Laboratóriumában is évek óta foglalkoznak, ahol egy intelligenstér-rendszer (iSpace) segíti az emberek és robotok egymásrautaltságát és közös működését. Ez segíti az operátorokat abban, hogy munkájukat nagy hatékonysággal, magas sikeraránnyal és alacsony teherrel végezzék.

Az intelligens tér három alapvető elemre épül: az erőforrásokra, a felhasználókra és a feladatokra. Ez a felhasználó-erőforrás-feladat modell támogatja a komponensek közötti interakció megtervezését, segíti a feladatok, a miértek és a hogyanok egymásra épülését a folyamatokban, és pontos architektúrában modellezi a feladatokat, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban képes legyen reagálni az emberi kérésekre. Ehhez az operátorok tevékenységét kamerákkal, belső helymeghatározó rendszerekkel vagy hangjelzések alapján azonosítják, és a multiszenzoros adatokat mesterséges intelligencia, valamint a gépi tanulás segítségével dolgozzák fel. A megszerzett információkat vezeték nélküli hálózaton keresztül továbbítják a dedikált számítógépeknek, amelyek minden olyan eseményt, amely a téren belül a figyelt paraméterek változásához kapcsolódik, elemeznek és feldolgoznak. (...)

A teljes beszélgetés

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!