hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Applikáció receptre

Vannak esetleg olyan appok, amelyek orvosi tanács nélkül inkább ártanak, semmint használnának? A kérdést a nuus.hu teszi fel.

Vannak olyan appok, amelyeket kifejezetten egy-egy konkrét betegség kezelésére fejlesztettek. Cukorbetegség esetén a beteg már egyébként is tudja, hogy számára melyek az elfogadható értékek, így az applikáció nála valódi segítség lehet. Vannak olyan appok, amelyek nyomon követik és elemzik a vércukorszinttel kapcsolatos kulcsfontosságú adatokat. Ezek aztán megjelennek egy grafikonon, amit tovább lehet küldeni az orvosnak. Az orvosi kontroll tehát adott.

De vajon orvosi ellenőrzés nélkül is minden esetben hasznosak-e ezek? És mi a helyzet azoknál az applikációknál, amelyek elvileg az egészségmegőrzést szolgálják? Nem olyan egyértelmű a helyzet. Sok szakember alapvetően ellenzi ezeket az appokat.

Greg Hager, a Johns Hopkins Egyetem professzora szerint némelyik applikáció olyan, mint azok a kereskedők, akik az 1860-as években hamis kígyóolajat árultak. A The Guardiannek adott interjújában azt mondta, hogy ezek az alkalmazások néha többet ártanak, mint használnak. Példaként hozta a Fitbit alkalmazást, amely 10 000 lépést ír elő egy nap, és ezt számolja is. De mivel nem minden ember egyforma, így lehet, hogy valakinek ez a szám káros is lehet.

John Jakicic, a pittsburgh-i egyetemen professzora már nem látja ilyen borúlátóan a helyzetet. Szerinte csak tudni kell jól és körültekintően alkalmazni ezeket az appokat. Nem szabad kizárólag ezekre az eszközökre hagyatkoznunk, amikor az egészségünk a tét. Van helyük, de ésszel kell használni az appokat.

Simon Leigh, a liverpooli egyetem munkatársa szerint főleg azoknál az appoknál kell nagyon körültekintően eljárni, amelyek a gyógyszerek adagolásával kapcsolatban adnak tanácsokat, különösen az inzulin esetében. Nagyon-nagy a hibázás lehetősége, így ezek veszélyforrások is egyben.

Több külföldi orvosi társaság kifejezetten az appok mellett tette le voksát, és még azt is felvetette, hogy az egészségügyi appok legyenek receptre is felírhatóak.

Részletek a portálon.

(forrás: nuus.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!