hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A szülés utáni vérzés kockázatának becslése

Az OTSZ Online szerint egy, a betegek 24 jellemzője alapján készült digitális algoritmus jóval több asszonynál jelzi előre a postpartum vérzés kialakulásának kockázatát, mint a jelenleg használt eszközök.

Az amerikai US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint minden tizedik terhességgel kapcsolatos haláleset oka a postpartum vérzés. Aránytalanul magas a vérzéses halálozás kockázata a feketék között, ötszöröse a fehér bőrű lakosság körében mérhetőnek. A postpartum vérzéses megbetegedés és halálozás csökkentésének alapja a korai beavatkozás, de a kockázat felmérésére nem állnak rendelkezésre kellően hatékony eszközök. Az American College of Obstetricians and Gynecologist (ACOG) Safe Motherhood Initiative csoportokba gyűjtötte az alacsony, a közepes és a magas kockázatú nők klinikai jellemzőit. Eszerint az asszonyok 40%-a az alacsony kockázatú csoportba sorolható. Az ACOG javasolja a szülés során, vagy közvetlenül utána elvesztett vér mennyiségének mérését azon szülőnők beazonosítására, akiknél elhalasztható a sürgős beavatkozás. Számos kórházban viszont nem állnak rendelkezésre megbízható módszerek a vérzés mérésére.

Dr. Li Li (Mount Sinai Hospital, New York City) és munkatársai a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás felhasználásával kifejlesztett digitális segédeszközzel a Mount Sinai Health System-ben történt, mintegy 72 000 szülés alapján meghatározták a szülő nők „digitális fenotípusát”. Az eszköz segítségével kb. 6600 postpartum vérzéses esetet lehetett kimutatni, ami mintegy 3,8-szor több volt annál az 1700-nál, amennyit a vérvesztés mennyiségének mérése alapján lehetett megjósolni. Egy 45 esetből álló kisebb csoport (26 betegnek vérzése volt, 11-nek nem, 6 bizonytalan) „vakon” történt felmérése alapján úgy találták, hogy a digitális méréssel 89%-os, a vérvesztés mennyiségének mérése alapján csak 67%-os pontossággal azonosították az eseteket.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!