hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A német e-egészségügy

Németország 2015 végén alkotta meg a saját elektronikus egészségügyi törvényét, amelyet a TisztességesAdatkezelés.hu mutat be.

A német rendszerben az állam nem használja fel az adatokat a betegek fegyelmezésére, élethosszig tartó megfigyelésére, zaklatására és zsarolásra. Az elektronikus szolgáltatások mindegyike teljesen önkéntes alapon működik. Az egészségügyi kártya egy titkos kulcsot tartalmaz, amely nyitja az adatokat. Soha nem fordulhat elő olyan eset, hogy az adatokhoz kártya nélkül valaki hozzáférhet. A kártyához egy PIN kód is tartozik, amelyet minden esetben be kell gépelnie a betegnek – a sürgősségi ellátást kivéve. A polgárok a kártyájukra önkéntes módon sürgősségi ellátáshoz fontos adatokat tölthetnek fel, a háziorvosuk segítségével. Ehhez PIN kód nélkül is hozzáférhet az SBO orvosa (senki más nem). A beteg az adatokat önkéntesen elérhetővé teheti más orvosok számára is.

A törvényről készült összefoglaló tájékoztatóban az alábbi érdekes újdonságok olvashatók: minden beteg kérheti, hogy a sürgősségi ellátáshoz szükséges adatait a kártyájára írják fel. Ez 2018-tól minden polgár számára elérhető kell legyen. Nem az eProfilt használják erre a célra (meg teljes dokumentumtárat, a teljes eseménykatalógust és a teljes vény történetet). Azok a betegek, akik háromnál több gyógyszert folyamatosan (28 napnál tovább) szednek kérhetnek egy ún. gyógyszeres kezelési tervet, amelyben az orvos áttekinti a szedett gyógyszereket, jóváhagyja azt, megindokolja hogy ezeket miért szükséges a betegnek szednie, és utasításokkal látja el a beteget, hogy a gyógyulása érdekében, hogyan kell ezeket beszednie. Nem arról van tehát szó, hogy a beteg gyógyszerei között felhatalmazás nélkül turkálgat az orvos, azzal gyanusítva meg hogy más orvosnál is felirat magának gyógyszert, azaz eleve csalónak tartja a beteget.

Részletek a TisztességesAdatkezelés.hu oldalon.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!