2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A Covid-19 tüneteit is jelező okosórákat fejlesztenének

Egyes kutatócsapatok elkezdték vizsgálni annak a lehetőségét, hogy bizonyos hordozható tech-eszközöket, mint az Apple Watch vagy a Fitbit, úgy alakítsanak át, hogy azok előre tudják jelezni a koronavírus tüneteit, írja a Liner.

A West Virgina Egyetem tudósai még májusban jelentették be, hogy egy olyan digitális felületet sikerült megalkotniuk az Oura nevű fitnesz- és aktivitásmérő gyűrűre, amely három nappal a megjelenésük előtt előre tudja jelezni a koronavírus tüneteit.

Az egyetem szerint a mesterséges intelligenciát használó alkalmazás 90%-os pontossággal tudja megjósolni a COVID-19 jellegzetes tüneteinek elérkezését, többek között a lázat és a köhögést. A kutatók úgy vélik, az általuk fejlesztett rendszer pont a járvány elleni küzdelem legfontosabb sarokkövét, a tünetmentes fertőzöttek bemérését tudja segíteni.

Az egyetemtől függetlenül a Scripps Kutatóintézet tudósai egy 30 000 ember részvételével történő kísérletet indítottak el, ami nagyon hasonló elven alapszik – felvehető technológiai eszközökkel azonosítanák a még tünetmentes COVID-19 fertőzötteket. A Scripps a hagyományos influenzavírus esetében már sikeresen megalkotott egy modellt, aminek sikeréről a The Lancet orvosi szaklapban számoltak be, írja a Liner.

(forrás: Liner)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés