>   Vezető cikkek   |   >   Referátumok   |   >  
 
sz.png

A rovat szerkesztője:

Dr. Gálffy Gabriella

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika

 

 

-
k.png

Vezető cikkek

>

Mikor LABA+LAMA és mikor ICS+LABA a helyes választás a COPD-s betegnél?

A COPD bázisterápiája a hörgőtágító kezelés. Kettős hörgőtágító kezeléssel a betegek nagy része nagyon jól van, megfelelő életminőségben.

>

COPD: személyre szabott eszközválasztást!

Fontos a személyre szabott inhalációs eszközválasztás, a könnyen megtanulható inhalációs eszköz alkalmazása, amely elegendő gyógyszermennyiséget juttat a kis- és közepes légutak területére.

>

A bilasztin bőrgyógyászati alkalmazása

Az urtikária betegség kezelésében elsőrendű a kiváltó ok/okok megszüntetése, kezelése, amennyiben ilyet sikerült felderíteni. Egyébként első vonalban nem szedáló antihisztamint adunk a betegeknek szokványos dózisban.
-
r.png

Referátumok

>

A farmakoterápia optimalizálása COPD-s betegemnél

A betegnél mellékhatást nem tapasztaltunk, az ismert ritmuszavara nem változott. A kezelés hatékony, biztonságos választást jelentett.

>

Brimicát használó beteg

Az egy évig alkalmazott kettős kombináció mellett az évszaki ingadozáson kívül állapotrosszabbodása nem volt, gyógyszermellékhatást nem tapasztalt.

>

Bilasztin az urticaria kezelésében

Az urticaria minden életkorban előfordulhat. Bár a klinikai kép többnyire egyértelmű, a kiváltó ok tisztázása nem minden esetben könnyű.

>

Antihisztaminok alkalmazása krónikus spontán urticariás betegünknél

Krónikus urticaria esetén egy adott antihisztamin hatástalansága esetén akár más hatóanyagú antihisztamin alkalmazása is eredményes lehet.

>

Régi dohányos exacerbációkkal

A COPD-s beteg kezelésének célja, hogy aktuálisan csökkentsük a tüneteit és a jövőbeli exacerbációs kockázatát mérsékeljük.

>

Mit? Mikor? Hogyan?

A COPD-s betegnél miután az első és legfontosabb lépést, a dohányzás elhagyását megtette, a gyógyszeres kezelést mindig az aktuális állapotnak és társbetegségeknek figyelembe vételével kell módosítani.

>

Ne csak a kezelésre, a betegre is figyeljünk!

A COPD-s betegek egyéni terápiájának megválasztása mindig komoly kihívás különösen társbetegségek fennállása esetén, éppen ezért óvatosan kell eljárnunk a betegünk számára legoptimálisabb kombináció megválasztásánál.
-
© 2009 - 2021, Medical Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.