>   Kreditpontos továbbképzés allergológus szakorvosok számára   |   >   Referátumok   |   >  
 
sz.png

A rovat szerkesztője:

 

Dr. Horváth Ildikó

Egyetemi tanár, MTA doktora,

osztályvezető főorvos Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

 

 

-
k.png

Kreditpontos továbbképzés allergológus szakorvosok számára

>

COPD és komorbiditások

A COPD-ben szenvedőknél számos egyéb krónikus betegség is észlelhető, így kardiovaszkuláris megbetegedések, osteoporosis, szorongás és depresszió, tüdőrák, metabolikus szindróma, anémia és egyéb megbetegedések.
-
r.png

Referátumok

>

COPD-ben gondoljunk ritmuszavar kialakulására

A vérgázanalízis, a légzésfunkciós vizsgálat és az echokardiográfia alapján az akut hypercapnia és nem a hypoxaemia, a csökkent forszírozott kilégzési másodperctérfogat és forszírozott vitálkapacitás, továbbá a pulmonalis nyomás növekedése okozta hemodinamikai eltérések következtében kialakuló vezetési heterogenitás (mikro reentry) vezethet pitvarfibrillációhoz.

>

A glükokortikoidok indukálta osteoporosis tüdőbetegekben

Orális és inhalációs glükokortikoidokat széles körben használnak a tüdőbetegségekben szenvedők kezelésére. A hosszú távú, folyamatos adás jelentős csonttömegvesztéshez és az osteoporosis eredetű csonttörések fokozott kockázatához vezethet.

>

Újra kell gondolni a tüdőrákszűrés stratégiáját

A krónikus obstruktív tüdőbetegség a primer tüdődaganat ismert független kockázati tényezője. A tüdőrákos nők csoportjában jelentősen kisebbnek találták a COPD prevalenciáját. Lehet, hogy a nemek közötti különbséget figyelembe kell venni a tüdőrákszűrés jövőbeli tervezésében.

>

A különböző tervezésű vizsgálatok előnyei egyesíthetők

A krónikus obstruktív tüdőbetegség fenntartó kezelésére a hosszú hatású muszkarinreceptor-antagonistákat és a hosszú hatású béta2-receptor-agonistákat, illetve ezek kombinációját javasolják. A hatékonyságukat megfelelő vizsgálatokban bizonyították, ám cardiovascularis biztosságosságuk még igazolásra szorul. 
-
© 2009 - 2018, Medical Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.