2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A spontán koraszüléssel társuló mineralokortikoid-receptor gén két új genetikai variánsa

A koraszülés az újszülöttkori halálozás vezető oka, mely jelentős neonatális morbiditással társul. A genetikai hajlam fontos szerepet játszik a koraszülés etiológiájában. 

hirdetés

Ikervizsgálatok adatai alapján az örökletes koraszülés aránya 20 és 40 százalék közé tehető, és a koraszülöttként világra jött anyák esetében nagyobb a kockázata annak, hogy ők is koraszülőként adnak életet gyermeküknek. Multiparáknál a jelenleg a kórelőzményben szereplő koraszülést tekintik a koraszülés legpontosabb prediktorának, mely a koraszülések számának emelkedésével párhuzamosan fokozza a kockázatot.

Az egyszeres nukleotid polimorfizmusok (SNP, single nucleotide polymorphism) a leggyakoribb genetikai variánsok, melyek az összes humán genetikai variáció 90%-áért felelősek: minden 300 bázispárra körülbelül egy SNP jut. A SNP-k befolyásolhatják az adott személy bizonyos betegségekkel szembeni hajlamát, illetve az olyan egészségi kimeneteleket, mint amilyen a koraszülés is, egyben egyéb típusú variációk markerének is tekinthetők (pl. kópiaszám-variánsok).

A SNP-k és a koraszülés közötti lehetséges összefüggések számos vizsgálat tárgyát képezték már eddig is az elmúlt évtizedben. Az összes ilyen génasszociációs vizsgálat tapasztalatainak összefoglalása a PTBGene adatbázisban [http://ric.einstein.yu.edu/ptbgene/index.html] megtalálható, mely a Preterm Birth International Consortium’s (PREBIC) Preterm Birth Genome Project (PGP) [http://www.prebic.org/projects-and-documents.html] lelhető meg.

Eddig 80 génben több mint 1600 SNP-t elemeztek a koraszüléssel való összefüggéseik szempontjából mind anyai, mind magzati DNS-minták felhasználásával. Azonban e SNP-k közül mindössze három esetében igazoltak a metaanalízisek szignifikáns korrelációt a koraszüléssel. Ezek a következők: rs1042713 az adrenerg béta-2 receptor génben (ADRB2), rs1799963 (alvadási faktor II prekurzor; F2) és rs2430561 (interferon-gamma; IFNG). Ez azért nem szerencsés, mert a SNP-k felőli megközelítés ésszerű módszer lenne a genetikai variánsok és a koraszülés között fennálló összefüggések feltárására és a potenciális oki mechanizmusok feltérképezésére, különösen akkor, ha a módszerhez precíz fenotipizálás és a jelölt SNP-k és személyek kiválasztására megfelelő stratégia társul. Ennek fényében talán direktebb módszerek lennének szükségesek az alkalmasnak tűnő SNP-k azonosítására.

Kiderült, hogy krónikus stressz − és ezen belül is különösen a gyermekkori kedvezőtlen tapasztalatok − korrelációt mutatnak a koraszülési kockázattal. Ezen túlmenően az anyai stressz ugyancsak összefügg bizonyos gyakori mentális kórállapotokkal, például a major depresszióval vagy a szorongásos zavarokkal – azaz olyan állapotokkal, melyekben az örökletes tényezők arányát 40-50%-ra teszik.

Eddig kevés kutatási adat látott napvilágot a stresszválaszban szerepet játszó génekben kimutatható SNP-k és a koraszülés között. Jelen vizsgálat célja a spontán koraszülés összefüggéseinek feltárása volt a stresszválaszt és a hangulatot szabályozó génekben lévő SNP-k között, illetve korrelációt kerestek egyes kedvezőtlen mentális kimenetelekkel, nevezetesen a major depresszióval és a szorongásos zavarokkal.

Betegek és módszerek

Összesen 210 esetet (egyes terhességben a 37. terhességi hét előtt bekövetkezett spontán koraszülés) és 412 kontrollt (egyes terhességben a 38−42. terhességi héten megindult szülés, a kórelőzményben nem szerepel korábbi koraszülés) elemeztek. Százkilencven esetben állt rendelkezésre nyálból származó jó minőségű anyai DNS-minta, melyet 369 kontrollszemély DNS-mintájával hasonlítottak össze. Kigyűjtötték és a DNS-vizsgálati eredményekkel összefüggésben elemezték a szociodemográfiai paramétereket és az orvosi dokumentáció releváns adatait is.

A Preterm Birth Genome Project adatbázisában 16 olyan SNP-t azonosítottak a kulcsfontosságú génekben, melyek részt vehetnek a stresszválaszban, vagy olyan SNP-ket választottak ki, melyeket a szakirodalom összefüggésbe hoz kedvezőtlen mentális kimenetelekkel. E SNP-k esetében genotipizálásra és szekvenálásra került sor.

Eredmények

A többváltozós elemzés tanúsága szerint a mineralokortikoid-receptor génben elhelyezkedő két SNP hozható összefüggésbe a spontán koraszüléssel, nevezetesen a rs17484063 (esélyhányados [OR, odds ratio] 0,50) és a rs2883929 (OR 0,49), tekintet nélkül az anya életkorára, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaira, iskolázottságára, illetve spontán koraszüléssel kapcsolatos anamnézisére.

Következtetések

A vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a mineralokortikoid-receptor gén polimorfizmusa (rs17484063 és rs2883929) szignifikáns korrelációt mutat a spontán koraszüléssel oly módon, hogy a ritkább előfordulású allélok kisebb kockázattal társulnak. Bár e polimorfizmusok funkcionális jelentősége egyelőre még tisztázásra vár, e vizsgálat arra utal, hogy a polimorfizmusok protektív hatást fejthetnek kis a spontán koraszülések etiológiájában.

 

Forrás: Christiaens I, et al. Two novel genetic variants in the mineralocorticoid receptor gene associated with spontaneous preterm birth. BMC Medical Genetics. 2015;16:59−66.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!