2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A reproduktív hormonok szintjének összefüggései az összegzett mortalitással, illetve a rákbetegség és kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozással férfiaknál

Ne kizárólag a tesztoszteronszintekre fókuszáljunk azon férfi betegek kivizsgálása során, akik androgén elégtelenség tüneteivel fordulnak orvoshoz! Az e szempontból jelentős egyéb hormonok (különösen a LH) meghatározása pontosabban feltárja az észlelt tünetek hátterét, és olyan komorbiditásokra hívhatja fel a figyelmet, melyek egyébként rejtve maradtak volna.

hirdetés

A tesztoszteron alapvető hormon a férfi reproduktív működések szempontjából, ugyanakkor hatással van a nem reproduktív szervekre is. Ennél fogva a tesztoszteron anabolikus hatást fejt ki az izomtömegre, a csontok mineralizációjára; serkenti a vérképzést; és befolyásolja a kognitív funkciókat. Számos vizsgálat eredményei utalnak arra, hogy férfiaknál a tesztoszteron alacsony szérumszintje a kardiovaszkuláris betegségek (CVD, cardiovascular disease) és a 2-es típusú diabetes mellitus kockázati tényezőivel társul. Több kutatás tárgyát képezte a tesztoszteronszintek és a későbbi mortalitás közötti esetleges korreláció vizsgálata, amely vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményekkel zárultak.

A LH a tesztoszteronterelés elsődleges stimulátora; a LH és a tesztoszteron hányadosa (LH/T arány) a Leydig-sejtek funkcióját jelző klinikai marker. Férfiaknál a tesztoszterontermelés hatalmas pufferkapacitással működik, ennél fogva a Leydig-sejt-termelés kisfokú csökkenésekor az emelkedett LH-szintek gyakran viszonylag hosszú ideig normális vagy közel normális szinten tartják a tesztoszteront, ezt a klinikai entitást „kompenzált primer hypogonadismusnak” nevezzük Továbbra sem tisztázott azonban, hogy e kompenzált állapothoz társul-e morbiditás vagy fokozott mortalitás. A gonadotropinok és a halálozás esetleges korrelációjával néhány vizsgálat foglalkozott, melyek nem hoztak egyértelmű eredményeket.

Az összefoglalt közlemény szerzői a szérum LH- és tesztoszteronszintjei, illetve az ehhez kapcsolódó reproduktív hormonok közötti összefüggéseket, valamint a mortalitással való korrelációt elemezték 5350 férfi átfogó adatai alapján, akiknek életkora 30 és 70 év közé esett. A követés átlagos időtartama 18 év volt.

 

Betegek és módszerek

Az elemzés résztvevőit a három Danish Monitoring Cardiovascular Risk Factors Survey (MONICA I, II és III) résztvevői közül választották ki, melyeket 1982-ben, 1987-ben és 1992-ben végeztek. Az említett vizsgálatok célja az volt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) projektjén belül elemezze a coronaria-betegség meghatározó tényezőit és trendjeit.

A vizsgálatba való belépéskor a résztvevők részletes kérdőívet töltöttek ki a szociodemográfiai jellemzőkről, az életmódról és az egészségi állapotról, melyet az antropometriai adatokra és a vérnyomásra is kiterjedő fizikális vizsgálat követett.

Meghatározták a tesztoszteron és az ösztradiol, továbbá a sex hormon binding globulin (SHBG), LH és FSH értékeit.

 

Eredmények

A követési periódus alatt összesen 1533 férfi halt meg, ezen belül 428-an CVD, 480-an pedig rosszindulatú daganat következtében. A Cox-féle arányos kockázati modell azt jelezte, hogy a LH-szint alapján legmagasabb kvartilisbe tartozó férfiak körében magasabb volt a bármely okból bekövetkező halálozás aránya, szemben a legalacsonyabb kvartilisbe tartozókkal (kockázati arány [HR, hazard ratio] 1,32; 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval] 1,14−1,53). Ugyanígy a LH/T és ösztradiol szerinti magasabb kvartilisekben nagyobbnak bizonyult a bármely okú mortalitás (HR 1,23, 95% CI 1,06−1,43; HR 1,23, 95% CI 1,06−1,43). Nem igazolódott összefüggés a tesztoszteronszintekkel. A magasabb LH-szintek fokozott rákos halálozással társultak (HR 1,42; 95% CI 1,10−1,84), függetlenül a dohányzási státusztól. A tesztoszteronszint alapján a legmagasabb kvartilisbe sorolt férfiak körében alacsonyabbnak mutatkozott a CVD mortalitás, szemben a legalacsonyabb kvartilisbe tartozókkal (HR 0,72; 95% CI 0,53−0,98). Ezen túlmenően negatív trendeket észleltek a SHBG és szabad tesztoszteron és a CVD okozta halálozás között, ez azonban nem érte el a statisztikai szignifikancia határát.

 

Következtetések

A LH és LH/T, illetve a bármely okból bekövetkező halálozás között megfigyelt pozitív korreláció, illetve az a tény, hogy nincs összefüggés az össztesztoszteronnal, arra utal, hogy a primer Leydig-sejt-diszfunkció még akkor is a bármely okból bekövetkező mortalitás kockázati tényezőjének tekinthető férfiaknál, ha azt a LH-szint emelkedése kompenzálja. Ezzel szemben a Leydig-sejtek működésének szekunder hanyatlása − mely esetenként SHBG-csökkenést követ − a CVD mortalitás fokozott kockázati markerének tűnik.

A most közzétett eredmények ismét aláhúzzák annak fontosságát, hogy ne kizárólag a tesztoszteronszintekre fókuszáljunk azon férfi betegek kivizsgálása során, akik androgén elégtelenség tüneteivel fordulnak orvoshoz. Az e szempontból jelentős egyéb hormonok (különösen a LH) meghatározása pontosabban feltárja az észlelt tünetek hátterét, és olyan komorbiditásokra hívhatja fel a figyelmet, melyek egyébként rejtve maradtak volna.

 

Forrás: Holmboe SA, et al. The association of reproductive hormone levels and all-cause, cancer, and cardiovascular disease mortality in men. J Clin Endocrinol Metab. 2015;100:4472–4480.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!