hirdetés
2017. december. 18., hétfő - Auguszta.

A polycystás ovarium szindróma diagnosztikája és terápiája

A PCOS kezelése során három fő területre kell összpontosítani: a szabálytalan menstruáció szabályozására és/vagy a hirsutismus megszüntetésére és/vagy a meddőség terápiájára. A PCOS kezelési módszerei az idő előrehaladtával annak függvényében változnak, hogy az adott életkorban melyek a beteg preferenciái. Ennek során azonban mindvégig szem előtt kell tartani az inzulinrezisztencia problémáját, mert ennek hosszú távú egészségi kihatásai lehetnek.

A polycystás ovarium szindróma (PCOS) gyakori, a reproduktív korú nők 4−12%-át érintő állapot. A klinikai kép jellegzetes eleme a hyperandrogenismus és a krónikus anovuláció. A PCOS összefügg az elhízással és az inzulinrezisztenciával. Az IR hosszú távú egészségi kihatásai miatt fontosak a normális testsúly elérését és megtartását célzó életmódbeli változtatások, a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás fenntartása.

A PCOS magas prevalenciája ellenére sok az ellentmondás a PCOS diagnosztikája és differenciáldiagnosztikája terén. Ez részben arra vezethető vissza, hogy nem áll rendelkezésre specifikus diagnosztikai teszt a kórállapot igazolására. Egyes esetekben a klinikai anamnézis és néhány laboratóriumi teszt elegendő a diagnózis felállításához. A kórismézést követően a kezelés fontos szempontja a PCOS összefüggése az inzulinrezisztenciával (például annak eldöntése, hogy szükséges-e inzulinérzékenyítő szerek adása, és ha igen, mikor). A terápia során négy fő területre kell összpontosítani: a menstruáció rendezésére, a fokozott szőrnövekedés megszüntetésére, a meddőségi problémákra, valamint az IR szindróma és az ehhez társuló kockázati tényezők (2-es típusú cukorbetegség, dyslipidaemia, szív- és érrendszeri betegségek) kezelésére.

 

A PCOS tünetei, kórelőzmény

A PCOS-t legkönnyebben hyperandrogenismus (klinikai és/vagy biokémiai) és/vagy krónikus anovuláció fennállásaként definiálhatjuk.

A PCOS leggyakoribb tünetei: oligomenorrhoea/amenorrhoea, meddőség/első trimeszteri vetélés, elhízás, fokozott szőrnövekedés, acne, acanthosis nigricans és androgén típusú alopecia.

A PCOS kivizsgálása során kiemelt figyelmet kell fordítani az IR tüneteire is. A felső testfelet érintő elhízás az IR szindróma alapvető eleme. Meg kell azonban jegyezni, hogy az obezitás fennállása nem elengedhetetlen eleme az IR kórisméjének, mivel e betegek mindössze 30-35%-a elhízott. A fizikális vizsgálat során acanthosis nigricans észlelése ugyancsak IR fennállására utal. A beteg kikérdezése során ki kell térni arra, hogy a családban fordult-e már elő 2-es típusú cukorbetegség vagy terhességi diabétesz, illetve áll-e fenn a betegnél magas vérnyomás.

 

A PCOS differenciál diagnosztikája

Az alábbi (kór)állapotok kizárása szükséges a kivizsgálás során: terhesség (terhességi teszttel), hypothyreosis (TSH-méréssel), hyperprolactinaemia (prolaktin-meghatározással), késői kezdetű kongenitális adrenális hyperplasia (17-hidroxi-progeszteron mérésével), petefészektumor (össz-tesztoszteron alapján), hyperthecosis (össz-tesztoszteron alapján), mellékvesetumor (DHEAS-S [dehidroepiandroszteron-szulfát meghatározásával) és Cushing-szindróma (24 órás kortizolprofil alapján).

 

Laboratóriumi tesztek.

Az inzulinrezisztencia/glükózintolerancia igazolására vagy kizárására az éhomi vércukorszint/inzulin arány, valamint a 75 grammos orális glükóztolerancia teszt alkalmas.

Ezen kívül az alábbi paraméterek nyújthatnak segítséget a PCOS kórisméjének felállításában: tesztoszteron, DHEA-S, prolaktin, 17-hidroxi-progeszteron, a vizelettel 24 óra alatt ürülő kortizol, luteinizáló hormon/folliculus-stimuláló hormon (LH/FSH) arány.

 

A PCOS kezelése

A szabálytalan menstruáció rendezése. Ennek alapvető szerei évtizedek óta az orális fogamzásgátlók, amennyiben nem állnak fenn ennek ellenjavallatai. Mivel az IR igazoltan központi szerepet játszik a PCOS létrejöttében és fenntartásában, az inzulinszenzitivitás javítása érthetően visszaállíthatja a normális menstruációs ciklusokat. A testsúly csökkentése már önmagában is a rendszeresebb menstruációs ciklusok irányában hathat. A metformin terápia a betegek 40−90%-ánál elősegíti normális ovulációs menstruációs ciklusok létrejöttét. A metformin dózisa naponta kétszer 500 mg vagy 1000 mg.

A hirsutismus megszüntetése. A fokozott szőrnövekedés kezelése történhet a tesztoszteron termelés csökkentésével (orális fogamzásgátlók, az életmód megváltoztatása/testsúlycsökkentés, metformin) vagy a tesztoszteron hatásának elnyomásával (antiandrogén szerek [pl. spironolakton], az életmód megváltoztatása/testsúlycsökkentés, metformin). Ezen kívül mechanikai módszerekkel is enyhíthetők a tünetek (pl. borotválás lézerkezelés, szőrtelenítő krém).

A meddőség kezelése. Az anovulációs infertilitásért az esetek 75%-ában PCOS a felelős. Ha mégis létrejön terhesség, az esetek 30−50%-ában az első trimeszterben vetéléssel végződik. A meddőség kezelése összetett orvosi feladat, endokrinológus, nőgyógyász és egyes esetekben a reproduktív endokrinológiában jártas speciális szakember részvételét igényli.

A meddőség kezelésében szóba jövő módszerek: klomifén-citrát, az életmód megváltoztatása/testsúlycsökkentés, metformin és tiazolidindionok.

 

Összefoglalás

Annak ellenére, hogy a PCOS 1935-ben történt első leírása óta egyre több ismeretre teszünk szert a betegség patofiziológiájáról, még ma sem rendelkezünk specifikus diagnosztikai kritériumokkal, ami megnehezíti a betegek helyzetét. Mióta kiderült, hogy az IR fontos szerepet játszik a PCOS kialakulásában, még fontosabbá vált a betegek pontos azonosítása. Számos olyan egyéb kórkép van, melynek tünetei összetéveszthetők polycystás ovarium szindrómával, ezért a kezelés előtt alapvető jelentőségű ezek kizárása.

A PCOS kezelése során három fő területre kell összpontosítani: a szabálytalan menstruáció szabályozására és/vagy a hirsutismus megszüntetésére és/vagy a meddőség terápiájára. A PCOS kezelési módszerei az idő előrehaladtával annak függvényében változnak, hogy az adott életkorban melyek a beteg preferenciái. Ennek során azonban mindvégig szem előtt kell tartani az inzulinrezisztencia problémáját, mert ennek hosszú távú egészségi kihatásai lehetnek.

Korai felismerés és megfelelő kezelés esetén (életmód megváltoztatása és/vagy inzulinérzékenyítő szerek adása) a 2-es típusú cukorbetegség és az ezzel kapcsolatos szövődmények kockázata  csökkenthető. A PCOS komplex entitás, melynek diagnosztikája és terápiája megfelelő felkészültséget igényel.

 

Forrás: Sheehan MT. Polycystic ovarian syndrome: Diagnosis and management. Clin Med res. 2004;2:13−27.

 

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Ez egy nagyon bonyolult dolog, olyan bonyolult, hogy még mi, orvosok sem teljesen értjük, maximum sejtjük, vagy szeretnénk sejteni.

Egy friss statisztika szerint a 2017-es év első felében több adat került illetéktelen kezekbe, mint tavaly az egész esztendő alatt. Ez összességében tavaly 1,9 milliárd elveszett személyes adat volt – és már csak alig félév van a GDPR hatálybalépéséig.