hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Webalapú oktatórendszer benignus pozicionális paroxizmális vertigo kezelésében

A Szöuli Egyetem kutatói a JAMA Neurology folyóiratban egy webalapú rendszer sikerességéről számoltak be a belsőfül eredetű benignus pozicionális paroxizmális vertigo (BPPV) kezelésében.

A kutatók 1:1 arányban randomizáltak összesen 585 beteget, ahol a kezelt kar betegei egy kérdőívet kaptak a diagnózis felállításához, és a diagnosztizált BPPV típusának megfelelően egy videoklipet az Epley-manőver alkalmazásáról, amikor ismét szédülést tapasztaltak. A kontroll csoportba tartozó betegek a beléptetéskor diagnosztizált BPPV típusának megfelelő videoklipet kaptak a manőver végrehajtásához.

Az eredmények szerint a kezelt karon a betegek 72,4%-ánál, míg a kontroll karon a betegek 42,9%-ánál enyhült jelentősen a szédülés a kapott anyagok alkalmazásával.

A kutatók szerint a vizsgálat azt bizonyítja, hogy a webalapú rendszerek hatékonyan használhatók fel középfül-problémákban szenvedő betegek diagnosztizálásában és terápiájában.

Forrás: Hyo-Jung Kim et al, Effect of Self-treatment of Recurrent Benign Paroxysmal Positional Vertigo, JAMA Neurology (2023).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés