hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Virtuális valósággal a fóbiák ellen

A virtuális valóság (VR) technológiában rengeteg lehetőség van. Pszichológus terapeuták szerint hatalmas benne a potenciál a félelmek, fóbiák, szorongásos rendellenességek kezeléséhez, írja az Index.

A küszöbén állunk annak, hogy a virtuális valóság forradalmat okozzon az egészségügyben, mondta Sean Sullivan, San Francisco-i pszichológus. Sullivan már használja a VR-t a saját magánpraxisában, illetve segített a szoftverfejlesztésben a Limbix nevű startupnak is.

A virtuális valóságnak megvan az az előnye, hogy a pácienst felruházza egyfajta kontroll érzéssel (hisz tudja, hogy ez nem valóság), illetve fokozatosan van kitéve az ingereknek. Egy kutyáktól rettegő betegnek például először csak egy olyan virtuális házban kell sétálgatnia, amiben értelemszerűen van egy kutya. Ha ez már megy, akkor jöhet egy fokkal nehezebb kihívás.

Az ilyen irányított expozíció lehetővé teszi a terapeutának, hogy olyan szorongásos betegségeket kezeljen, amiknek kiváltó oka egy traumatikus tapasztalat emléke, közli a lap.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés