hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Világújdonság a stroke felismerésében

Magyarországon először a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kezdték el alkalmazni a köznyelvben „stroke-szemüvegként” vagy a „szem EKG-jaként” is emlegetett eszközt, közli a Kisalföld.

Segítségével a súlyos, heveny szédüléssel kórházba kerülő betegről gyorsan, a betegágy mellett kideríthető, hogy az életét veszélyeztető hátsóskála-stroke vagy a veszélytelenebb, belsőfül-eredetű szédülés okozza-e a panaszait.

– Az összes stroke-esetnek körülbelül 20 százaléka hátsóskála-stroke, amely a kisagy és az agytörzs területét érinti – tudtuk meg dr. Tamás T. László fül-orr-gégész főorvostól. – Az ilyen helyen létrejövő stroke felismerése azért rendkívül nehéz, mert csak a betegek 50 százalékánál észlelhetőek olyan ideggyógyászati kórjelek, amelyek alapján a stroke diagnózisa egyértelmű.

Az esetek felében azonban csak borzasztó erős szédülés jelentkezik, és ez a tünet megegyezik a belsőfül-eredetű szédülés tüneteivel. A Magyarországon meghonosodott sürgősségi gyakorlat alapján a kérdéses esetekben automatikusan akut natív koponya CT-vizsgálatot végeznek, hogy kizárják a stroke-ot. A koponya CT azonban a kisagyi infarktusoknak sajnos csak az egynegyedét mutatja ki az első 24 órában.

A szemüveg a szemmozgásokat analizálva, amelyek szédüléssel járó stroke esetén azonnal megváltoznak, 90 százalékos biztonsággal tudja megállapítani, hogy az izolált, súlyos szédülések hátterében állhat-e kisagyi infark­tus – mondta el dr. Tamás T. László. – A működés lényege, hogy szoftverrel vizsgáljuk, az úgynevezett vestibulo-ocularis reflexet, amely működése a belsőfül-eredetű problémáknál károsodik, míg stroke esetében sértetlen marad.

A minél pontosabb diagnózis nagyon fontos, ugyanis a kisagyi stroke által okozott duzzanat akár létfontosságú agytörzsi központokat is nyomás alá helyezhet, amiből életveszélyes állapot alakulhat ki. Másrészt a diagnosztikai folyamat gyorsítása segíthet abban, hogy több stroke-os beteg részesülhessen akut, oki terápiában. Természetesen ilyen esetekben a vérzés kizárására kötelező a koponya CT-vizsgálat. Harmadsorban a stroke-ok biztos diagnosztikájával a beteg stroke-protokoll szerinti kivizsgálásban és stroke-megelőző kezelésben részesülhet, így egy újabb, akár jóval súlyosabb szélütés kockázatát is csökkenthetjük – magyarázta el dr. Tamás T. László.

További részletek

(forrás: Kisalföld Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés