hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Van sok gyógyszere, meg a Nap

Csalódnak a pikkelysömörös betegek, ezért nagy arányban abbahagyják a kezelést – írja egy hazai kutatásra hivatkozva a PharmaOnline.

A pszoriázis olyan gyulladásos krónikus bőrbetegség, amely legtöbbször genetikai hajlam talaján, bakteriális fertőzés, stressz vagy gyógyszerek, úgynevezett provokáló faktorok hatására alakul ki – idézi fel a lap. A bőr hámsejtjei fokozottan osztódnak, ami foltokban pikkelyes hámlást, megvastagodást eredményezhet, és a gyulladásos folyamatok később számos társbetegséghez, így például elhízáshoz, szív-és érrendszeri betegségekhez, diabéteszhez, depresszióhoz vagy akár öngyilkossághoz vezethetnek. 

A pikkelysömörként is ismert betegség kezelését alapvetően a tünetek kiterjedtsége, helye és jellege, a beteg életminősége, valamint az egyéb kísérő tünetek jelenléte határozza meg.

Bár ismertek helyi kezelések, a balneo- és fényterápia, a szisztémás, valamint a biológiai terápia, a betegek nem egyszer azt vallják, ők már megtapasztalták, mi a teendő: „nyáron ki kell menni a napra, a sötétebb időszakban meg kenegetni kell”. Lényegében ennek a véleménynek a megerősítését hozta az a MediConcept elemzői által elvégzett felmérés is, amely a hazai betegek kezelési jellemzőit mérte fel – írja az adatok ismertetése előtt a pharmaonline.hu cikke.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés