hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Van, de még sincs pszichoterápia

Egy komoly réteg elesik a pszichoterápiától; nem tudja megfizetni a magánpraxist, de közben szüksége lenne a segítségre, írja a 444.hu.

Annak ellenére, hogy mára számos országban a pszichoterápia lett sok mentális egészséggel összefüggő tünet és betegség kezelésének kiemelt eszköze, Magyarországon az elmúlt évtizedekben a pszichoterápiás ellátás elérhetőségének folyamatos szűkülését lehetett tapasztalni, legalábbis a magyar lakosság jelentős része számára. Erről Harmatta János, a Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke beszélt a 444.hu-nak.  

Bár pszichoterápiás megközelítést és pszichoterápiából átemelt módszertani elemeket számos szakember alkalmaz a családsegítőktől a drámapedagógusokon át a mentálhigiénés szakemberekig, de teljes értékű pszichoterápiás ellátást ma Magyarországon csak az egyik legnehezebbnek számító szakvizsgát megszerző szakorvosok és klinikai szakpszichológusok nyújthatnak

És ez az ellátás az elmúlt évtizedekben folyamatosan szorult ki az állami intézményekből. Harmatta elmondása szerint a probléma egyik gyökerét a finanszírozásban kell keresni: ugyan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatja a pszichoterápiás ellátást, de a pontrendszer, mely alapján megszabják a támogatás mértékét, köszönőviszonyban sincs azokkal az árakkal, melyek a magánpraxisban érvényesek. A jelenlegi pontrendszer alapján egy óra pszichoterápiáért nagyjából ezer forint jár az OEP-től, a legjobb terápiatípusokért 1400 forint. A magánpraxisokban az árak ennek a három-négyszeresénél kezdődnek.

Az alacsony pontszámok következménye, hogy nagyon beszűkült az állami finanszírozású, egészségügyi intézményekben elérhető ambuláns pszichoterápia hozzáférhetősége. Nemcsak azért, mert számos szakember váltott át inkább a jobban jövedelmező magánszférára, hanem mert a jelenlegi pontrendszer alapján az állami intézetben dolgozók fizetését is alig lehet kigazdálkodni.

Szintén bonyolítja a helyzetet, hogy meglehetősen nehéz pontos képet kapni arról, hogy hány helyen és hol érhető el az országban OEP-finanszírozta pszichoterápia. Ami biztosan tudható, hogy van négy pszichoterápiás osztály, ahol az egész országból fogadnak ambuláns ellátásában pácienseket. Három Budapesten és egy Miskolcon

Hogy ezen felül mi érhető el, az már jóval homályosabb. Urbán Éva, a pszichoterápiás klinikai szakpszichológiai szakterület minőségügyi szakmai vezetője arról beszélt, hogy az az állítás, hogy a pszichoterápia ne lenne elérhető OEP-finanszírozásban, ebben a formában félrevezető. A probléma inkább abból adódik, hogy nem lehet pontosan megtudni, hogy hány helyen van jelen az állami ellátás. Évek óta próbálnak ezzel kapcsolatos információkat kikérni az OEP-től, az egykori ÁNTSZ-től és az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtól, de nem jártak sikerrel.

„Valóban elégtelen a mostani ellátás, de az is káros, ha mindenki azt ismételgeti, hogy semmiféle állami pszichoterápiás ellátás nincs, mert így a rászorulók keresni sem fogják.” – mondja Urbán, aki arról beszélt, hogy például a megyeszékhelyek kórházainak többségében dolgoznak olyan klinikai szakpszichológusok, akik végeznek pszichoterápiás ellátást, csak ez legtöbbször nem nyomon követhető, például a kórházak honlapjáról sem derül ki egyértelműen. 

Ugyanakkor az is igaz Urbán szerint, hogy mivel nagyon alacsony az állami finanszírozás mértéke, a kórházak nem motiváltak, hogy magasan képzett pszichoterápiás szakembereket foglalkoztassanak, mivel ha egy intézmény szabályosan számol el, a jelenlegi rendszerben gyakorlatilag lehetetlen kitermelni egy szakvizsgával rendelkező pszichoterapeuta munkabérét.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés