hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Változtatás várható a szülészeteken

Akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint, közli a Magyar Nemzet alapján az ATV.

A napilap cikke szerint ez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhet ugyan, de félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket.

A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt. Feltétel még mások mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán és jó állapotban legyen, írja a lap.

Hercegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a témával kapcsolatban hangsúlyozta: nagy dolog, hogy Magyarországon "nem szórják ki" a nőket a szülés után a kórházból úgy, ahogy azt Nyugat-Európában teszik, ahol a költségek miatt akár már 12 órával a gyermek világra jötte után menni kell. Nálunk nem kellene idáig eljutni, hiszen óriási vívmány, hogy itt 3 napot lehet bent tölteni. A magánintézményekben már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés, ami azt jelenti, hogy a szülés után 24 órával hazamehet az anya és a baba.

(forrás: Magyar Nemzet, ATV/MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés