hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Úttörő antitestes kezelés Creutzfeldt-Jakob-kórban

Először adott engedélyt a brit gondnoksági bíróság egy Creutzfeldt-Jakob-kóros (CJD) beteg úttörő antitestes kezelésére, számolt be róla a BBC hírportálja.

A meg nem nevezett brit betegnek sporadikus CJD-je van, ami az agysorvadással, szellemi leépüléssel járó, jelenleg gyógyíthatatlan betegség leggyakoribb formája embereknél. Ez a változat különbözik attól, amely kergemarhakóros, vagyis szivacsos agyvelő-elfajulásos (BSE) állat belsőségeinek evésével kapható el.   A sporadikus CJD akkor lép fel, amikor az emberi szervezet prionfehérjéje kóros formát öltve felhalmozódik az agyban.

A mesterségesen előállított antitest a tudósok szerint megakadályozza, hogy az abnormális prionok az egészséges proteinekhez kapcsolódjanak és növekedésükkel pusztítást végezzenek az agyban.

A University College London kórháza (UCLH) először készül alkalmazni az antitestet, miután az illetékes brit bíróság hétfőn megerősítette, hogy az új eljárás használata törvényes és a beteg érdeke, hogy kezeljék vele.    "Nem tudjuk, milyen eredménnyel járunk, de a laboratóriumi tesztek alapján az ellenanyag képes kezelni a prionfertőzést. A kulcskérdés az, hogy a szerből elegendő mennyiség hatol-e át a vér-agy gáton. Különleges óvatossággal fogunk eljárni szigorúan ellenőrzött körülmények között", mondta John Collinge, az egyetem prionkutató intézetének vezetője, aki az eljárás kifejlesztését vezette.

A UCLH országos prionklinikája becslése szerint évente nagyjából 120 betegnek lehet sporadikus CJD-je. A beteg, aki családjával együtt támogatta a kórház bírósági kérelmét, vénásan kapja majd a gyógyszert. Az orvosok többfelé kimenetelre is felkészültek: lehet, hogy nem lesz mérhető eredménye a kezelésnek, és arra is, hogy a lelassul vagy megáll a sorvadás.

Azt nem várják, hogy a már meglévő agyi károsodás meggyógyul. A bíróság engedélyét fontos lépésnek tartják a gyógyíthatatlan betegség elleni küzdelemben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés