hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Útmutató gyerekverés esetére

Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet (OGYEI) elkészítette új szakmai ajánlását a gyermekbántalmazás és -elhanyagolás megelőzése, felismerése és kezelése érdekében - jelentette be Mészner Zsófia, az OGYEI főigazgatója szerdán egy budapesti konferencián.

Kovács Zsuzsanna, az OGYEI munkatársa elmondta: a 2008-ban készített módszertani ajánlás felújított, aktualizált változatát az egészségügyi államtitkárságnak is felajánlják, hogy a dokumentum - amely tartalmazza, hogy a gyermekek bántalmazása, elhanyagolása esetén mik a teendők - protokoll formájában legyen hivatalos, betartása legyen számon kérhető.

Mint elmondta: Magyarországon évente mintegy harminc gyermek hal meg bántalmazás, vagy elhanyagolás következtében. A magyarországi gyermekek több mint 10 százaléka, mintegy kétszázezer számít veszélyeztetettnek. Csak 2010-ben mintegy ötven fiatalkorú vetett véget életének önkezével - mondta a szakember, aki egyúttal kiemelte: a sikertelen kísérletek száma ennek nagyjából tízszerese lehetett.

A konferencián Kassai Tamás, az országos baleseti intézet munkatársa egy a közelmúltban halálra vert 11 éves gyermek esetét ismertetve azt mondta: az OGYEI ajánlását kiegészítve vagy külön jogszabályban azt is rögzíteni kellene, hogy a súlyosan bántalmazott gyermekekről a helyszínelő rendőrök készítsenek felvételeket, és azok képezzék a későbbi eljárási dokumentáció részét - olvasható az MTI hírében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés