hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Újítások egykor és most

Ezúttal reflektorfényben lévő és abból kikerült orvosi találmányokról ír Ficzere Andrea a Bategfókusz legfrissebb blogbejegyzésében.

A Time magazin a 2016-os év legjobb és legfontosabb 25 fejlesztését és találmányát listázta, a lajstromban négy olyan eszköz is helyet kapott, amelyet az egészségügyi szektor használ – hívja fel a figyelmet a Betegfókusz blogon Ficzere Andrea. Párhuzamosan megjelent egy másik összegzés is, ez már a The Atlantic online felületén, amely a nélkülözhetetlen, de a reflektorfényből méltánytalanul kikerült orvosi eszközöket mutatta be neves külföldi szakértők és az olvasók választása alapján.

A Time listáján első az orvosi marihuánát elgőzölő inhalátor. A toll alakú eszköz a külön kapszulában elzárt cannabis olajat porlasztja a fejfájástól szenvedő páciens szájüregébe. A gyártó szerint így a szer tényleg csak ott hat, ahol arra szükség van, és egyáltalán nem kell félni a „betépés” veszélyétől.

A második orvosi találmány az érintésmentes lázmérő, ezt követi a cukorbetegségben szenvedők életét megkönnyítő MiniMed 670G, amelyet „mesterséges hasnyálmirigyként” szoktak emlegetni. A lista következő tagja – a kifejezetten a gyermekek igényeire szabott, bármilyen játékszer vagy sporteszköz felkapcsolására alkalmas művégtag.

Vélhetően néhány év vagy évtized múltán ezek az eszközök is felférhetnek majd a rivaldafényből méltatlanul kikerült orvosi eszközök listájára, amelyen a következő tárgyak szintén szerepelnek.

A sztetoszkóp az egyik első olyan eszköz volt az orvosok kezében, amely összekapcsolta őket a betegekkel. Az eszköz nagyszerűségét mutatja, hogy különböző formában ugyan, de immáron több mint egy évszázada segíti a gyógyítókat a betegek diagnosztizálásában, és még ma is az orvosi hivatás egyik jelképe. Hasonlóan fontos felfedezés volt a vércsoportok azonosítása, amelyet több mint egy évszázada használ az orvostudomány.

A lista talán legmeglepőbb szereplője az a falapocska, amelyet minden gyermek ismer, és amelyet a torok vizsgálatakor a nyelv leszorítására használnak az orvosok. A lapocska évezredek óta benne van az orvosok eszköztárában, s a mai napig a rendelők alapfelszereléséhez tartozik. Csakúgy, mint az újszülött-, és csecsemőosztályokon az inkubátorok, amelyeknek köszönhetően ma már a koraszülöttek döntő többsége jó eséllyel túlélheti a világon töltött első pár hetet.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés