hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jóváhagyta a brit gyógyszerfelügyelet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár vakcináját

Újabb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya szerdán kora reggel, hangzott el az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósításában a Liszt Ferenc repülőtérről.

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájából az első szállítmány szombaton érkezett Magyarországra, és a közmédia információi szerint eddig már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be vele.

A szerda reggel Németországból érkezett Boeing 757-es fedélzetén újabb 70 ezer oltóanyagot hoztak Magyarországra, ez 35 ezer magyar egészségügyi dolgozó oltására elegendő.

Az oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba. A vakcinák olyan dobozokban érkeztek, amelyek képesek mínusz 60 és mínusz 90 fok közötti tárolási hőmérsékletet biztosítani nekik tíz napig.

Miután az ampullákat kiveszik a dobozokból és felolvasztják, öt napig lehet tárolni az oltóanyagot 2-8 fok közötti hőmérsékleten. Egy ampulla tartalma öt oltásra elegendő, tették hozzá.

Az oltás maga körülbelül fél órát vesz igénybe. Először kikérdezik a beoltandókat az egészségi állapotukról, ki kell tölteniük egy engedélyező nyilatkozatot, majd karba megkapják az oltást, amit egy rövid megfigyelés követ. A szakemberek tapasztalatai eddig jók, jelentős mellékhatást senkinél sem tapasztaltak.

Kipakolják a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó konténert egy repülőgépből a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. december 30-án (MTI/Kovács Tamás)
Kipakolják a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó konténert egy repülőgépből a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. december 30-án (MTI/Kovács Tamás)

A közmédia információi szerint a közeljövőben újabb nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmányra lehet számítani.

 

Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyelet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását. Ez a második olyan oltóanyag, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta. A MHRA - a világon elsőként - e hónap elején a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját is engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

Nagy-Britanniában az eddig beoltottak száma a 700 ezerhez közelít, de a brit kormány reményei szerint az oltási kampány a könnyebben szállítható és tárolható Oxford/AstraZeneca-vakcina használatának engedélyezésével válhat igazán tömegessé.

A Pfizer és a BioNTech oltóanyagát mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben, bár a kiszállítás után öt napig normál hűtőszekrény-hőmérsékleten, 2-8 fokon is tárolható. Az Oxford/AstraZeneca-vakcina ugyanakkor szállítás közben sem igényel mélyfagyasztást, a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrény-hőmérsékleten tartható.

A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 40 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból 100 millió adagot kötött le. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC rádió szerdai hírműsorában kijelentette: a két oltóanyagból rendelt mennyiség elégséges a teljes brit lakosság beoltásához, azzal együtt is, hogy a teljes hatékonyság eléréséhez mindenkinek két dózist kell kapnia. A brit kormány ugyanakkor az egyesített oltásügyi bizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) szerdán ismertetett ajánlására a második dózis lehető leggyorsabb beadásáról arra helyezi át a hangsúlyt, hogy főleg a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok tagjai közül minél többen minél hamarabb megkapják az első adagot, és így gyorsan kialakuljon náluk valamilyen szintű védettség.  A brit egészségügyi minisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint továbbra is minden beoltott megkapja a második adagot is, de a jelenlegi háromhetes időkülönbség helyett az első dózis beadását 12 héten belül követheti a második, hosszabb távú védettséget nyújtó oltás.

A The Lancet című tekintélyes brit orvosi szakportálon megjelent előzetes független szakértői értékelések biztonságosnak és hatékonynak minősítették az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagát.
A beszámoló szerint a 24 ezer önkéntes bevonásával Nagy-Britanniában, Brazíliában és Dél-Afrikában elvégzett próbák során a beoltottak közül senkinél nem alakult ki súlyos koronavírus-betegség, senki nem szorult kórházi kezelésre, és nem volt olyan súlyosságú mellékhatás sem, amely megkérdőjelezné a vakcina biztonságosságát.

Az Oxfordi Egyetem ismertetése szerint az AstraZenecával közösen kifejlesztett, ChAdOx1 nCoV-19 elnevezésű vakcina a náthát okozó adenovírus legyengített változatát tartalmazza. A hatóanyag alapjául alkalmazott vírust genetikailag úgy módosították, hogy az emberi szervezetben ne tudjon teljesen kifejlődni. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagának hatékonysága a vizsgálatok alapján két teljes dózis alkalmazásával átlagosan meghaladja a 70 százalékot. A hatékonyság azonban 90 százalék fölé emelkedett abban a csoportban, amelynek tagjai először egy alacsonyabb, 50 százalékos hatóanyag-tartalmú, majd egy teljes dózisú vakcinát kaptak.

A két teljes dózisú, illetve az alacsonyabb és magasabb dózisú oltási kombinációk eltérő hatékonyságára egyelőre nincs magyarázat, ennek okát még vizsgálják, és a brit gyógyszerfelügyelet szerdai döntésével a két teljes dózisú alkalmazásra adott engedélyt.

 

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés