hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Újabb szakmai irányelvek készültek el

A fejlődésneurológiáról és neuroterápiáról, valamint az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez, értékeléséhez készültek irányelvek.

Megjelent a fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról (Katona-módszer alapján) című egészségügyi szakmai irányelv. A szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és gyermekgyógyászati Tagozata készítette a Neonatológia, Mozgásterápia, fizioterápia, Neurológia, Szemészet, Fül-orr-gégészet, valamint a Traumatológia és Kézsebészeti Tagozat közreműködésével.

Hazánkban az idegrendszeri (mozgás- és értelmi akadályozottság) és érzékszervi fogyatékosság kialakulásának előfordulási gyakorisága 0,2-10 % között van. A relatíve nagy szám miatt, mind a gyógytornászok, mind a gyógypedagógusok szerepe fokozódott a kora- és újszülöttek, valamint a fiatal csecsemők mielőbbi ellátásának, foglalkoztatásának irányában.

Fontos, hogy a pontos diagnózis, az idegrendszer korai fejlődésének megfelelő ismerete, de csakúgy az optimális módszerek, a paramedikális személyzet rendelkezésére álljanak, mivel mindezeknek az alkalmazása teljes gyógyulást eredményez(het), a korátlagnak megfelelő közösségbe történő integrálódással, önálló életvitelt téve lehetővé.

Több évtizedes hazai tapasztalat azt mutatja, hogy ha a diagnózist sikerül 0-3 hónapon belül felállítani, akkor a kezelésbe vett betegek 46%-a meggyógyul, 32%-a javul, de további (elsősorban gyógypedagógiai) foglalkoztatást igényel.

Az egészségügyi szakmai irányelv fejlesztésének célja a 0-12 hónapos, idegrendszeri fejlődésében veszélyeztetett csecsemők életminőségének javítása, amely a korai objektív diagnózis és a megfelelő, specifikus kezelés biztosításával érhető el. Jelen egészségügyi szakmai irányelv elősegíti, hogy az eljárások/beavatkozások időbeli ütemezésének és strukturáltságának szerepe a szakmai köztudatban ismertté váljon.

Új egészségügyi szakmai irányelv készült az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez és értékeléséhez

"Az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez és értékeléséhez" című szakmai irányelvet az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtan és Egészségügyi Informatika (nem-orvosi) és Minőségügyi Tagozat készítette.

Ahhoz, hogy a döntéshozók számára az egészség-gazdaságtani elemzések egységesen vizsgálhatóak legyenek, megfelelő módszertannal, szükséges minőségben, szakmai igényességgel készüljenek, az egészség-gazdaságtani elemzések egészség-gazdaságtani egészségügyi szakmai irányelveire van szükség.

Az utóbbi években megjelent egészségügyi technológiák befogadásáról szóló jogszabályokhoz is elengedhetetlen az egészségügyi technológiaértékelés és költséghatékonysági tanulmányok készítése.

Az egészség-gazdaságtani egészségügyi szakmai irányelv célja annak az elősegítése, hogy az egészségügyi technológiai értékelések, és ezen belül az egészség-gazdaságtani elemzések, egységes, megfelelő minőségű módszertannal és szakmai igényességgel készüljenek el, támogatva a racionális és átlátható döntéshozatalt, valamint a rendelkezésre álló források hatékony felhasználását.

Az egészség-gazdaságtani egészségügyi szakmai irányelvben foglaltak figyelembevételével készített elemzések az azokat felhasználó döntéshozók számára lehetővé teszik, hogy racionális és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását eredményező döntések szülessenek.

Az egészségügyi szakmai irányelv alkalmazandó valamennyi egészségügyi technológia – többek között a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, orvostechnikai eszközök – értékelése során, valamint az egészség-gazdaságtani elemzésen alapuló döntéshozatalokhoz, különös tekintettel a közfinanszírozásba történő befogadáshoz, a közfinanszírozásból való kizáráshoz, valamint a közfinanszírozás feltételeinek felülvizsgálatában.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés