hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Új kezelési eljárás a hazai gyermekgyógyászatban

Évente 10-20 gyereknek nyújthat életmentő segítséget az a gép, amelyet a Heim Pál kórházban adtak át ünnepélyes keretek között.

A Hungaropharma Zrt. felajánlásának köszönhetően a 17,5 millió forintos támogatásból vásárolt ECMO-készülék a keringés összeomlásakor támogatni és helyettesíteni tudja a tüdő működését, amikor az nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára.

A készüléket, amely „műtüdőként” képes funkcionálni, Magyarországon először 2014-ben használták a tüdősebészetben. A bevezetése azért volt újszerű és nagy jelentőségű, mert használatával olyan műtétek is elvégezhetővé váltak hazánkban, amelyekre korábban csak külföldön kerülhetett sor. Súlyos tüdőbetegség esetén az ECMO-készülék segítségével tehermentesíthető a tüdő, így az orvosok gyógyulási lehetőséget tudnak biztosítani a beteg szerv számára, hogy újra teljes értékűen működhessen.

Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa szerint súlyos eseteknél a gyermekgyógyászatban is életmentő a gép használata. Eddig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) volt ECMO-készülék, amelynek segítségével sikerült megmenteni egy kislány életét tavaly. A négyéves gyermeket olyan súlyos gyulladásos betegséggel kezelték a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, ami a tüdő szövetének rohamos szétesését eredményezte. Az ECMO-eljárás eddig a GOKI-ban volt elérhető a szívtranszplantáció és szívműtétek során, de a magyar szakemberek rájöttek, hogy más, súlyos tüdőbetegség esetén a gyermekgyógyászatban is hatékony lehet. Magyarországon először a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet kis betegén alkalmazták sikerrel. A berendezés hazai alkalmazása széleskörű összefogás eredménye, amely szakmai oldalról a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szakemberei révén valósult meg. Emellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága a társadalombiztosítási finanszírozással, a Hungaropharma Zrt. pedig anyagi támogatással járult hozzá az összefogás létrejöttéhez. Az ECMO kezelés magyarországi bevezetése a gyermekgyógyászatba új szakmai siker, ami az Országos Intézetek kiemelkedő szakmai összefogásának köszönhetően vált elérhetővé a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Az új fejlesztés lehetővé teszi, hogy az Intézet az egész ország területéről fogadni tudja a súlyos tüdőbetegséggel küzdő gyermekeket.

„Fontosnak tartjuk, hogy támogassuk a magyar emberek egészségének megőrzését, ezt szem előtt tartva alakítottuk ki társadalmi felelősségvállalás programunkat. Az elmúlt öt évben számos, a helyi közösség életminőségét javító kezdeményezést támogattunk. Célunk, hogy minden rászorulóhoz időben és megfelelő mennyiségben jusson el a gyógyszere. Úgy éreztük, az, hogy a súlyos tüdőbetegségben szenvedő gyermekek minél előbb hozzájussanak a jelen pillanatban elérhető legmagasabb színvonalú, életmentő eljáráshoz, szintén elengedhetetlen. Ezért karoltuk fel az ügyet és ajánlottuk fel a készüléket az intézetnek”– mondta dr. Feller Antal, a HungaropharmaZrt. vezérigazgatója.

(forrás: Heim Pál Gyermekkórház, Hungaropharma Zrt.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés