hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új gyógyszercélpont hasnyálmirigyrákban

A Georgetown Egyetem kutatói a Gastroenterology folyóiratban közölték legújabb vizsgálatuk eredményeit, amelyek szerint a cadherin 11 adhéziós molekula jó gyógyszercélpont lehet a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben.

A betegség egyik legfontosabb jellemzője, hogy hegesedés indul meg a hasnyálmirigy szöveteiben, melyet a fibroblasztok indukálnak. A kutatók feltételezték, hogy a fibroblasztok által expresszált CDH11 adhéziós molekula gátlásával megakadályozhatják a tumorok növekedését. Génmódosított egér modellszervezeten vizsgálták elképzelésüket, ahol kiütötték az állatok CDH11-termelésért felelős génjeit. Az eredmények a kutatókat igazolták, mivel a tumorok növekedése lelassult, az immunszuppresszív hatás csökkent, ráadásul fokozódott a széles körben használt kemoterápiás készítményre, a gemcitabinre adott tumorválasz is. Ezzel párhuzamosan a kutatók azonosítottak egy olyan gyógyszermolekulát is, amellyel a CDH11 gátolható, így ezzel a szerrel hamarosan megkezdődhetnek a humán vizsgálatok.

Ivana Peran et al, Cadherin 11 Promotes Immunosuppression and Extracellular Matrix Deposition to Support Growth of Pancreatic Tumors and Resistance to Gemcitabine in Mice, Gastroenterology, Published: December 08, 2020

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés