hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új egészségügyi szakmai irányelvek készültek

Öt új egészségügyi szakmai irányelv jelent meg az Egészségügyi Közlöny legutóbbi számában, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Hírlaphoz eljuttatott közleményében.

A szakmai iránymutatások között megtalálható a stroke utáni rehabilitációt segítő irányelv, amely új ajánlásokat fogalmaz meg az érintett beteg funkcionális függetlenségének segítéséhez.

Szintén az új egészségügyi szakmai irányelvek között szerepel a szív- és érrendszeri betegséggel élő sportolók ellátását segítő ajánlások sorozata, amelyek fontosságát az is jelzi, hogy Magyarországon a vezető halálokok közé sorolhatóak a kardiovaszkuláris eredetű betegségek.

Az egészségügyi szakmai irányelvek közül kettő az implantációs fogpótlásokkal kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat. 

„A felnőttkori fertőzéses eredetű keratitisek diagnosztikájáról és kezeléséről" című egészségügyi szakmai irányelv rámutat: hazánkban évente mintegy 30000 beteg jelenik meg szemészeti rendelésen szaruhártya-gyulladás miatt, közülük osztályos felvételt évente mintegy 1000 ember igényel. Az időben és megfelelően megkezdett terápia sok esetben nagyban befolyásolja az adott kórkép kimenetelét, ezért az új egészségügyi szakmai irányelv egy egységes, tömör és könnyen áttekinthető útmutató a szemész szakorvosok számára a szaruhártya gyulladás diagnosztikájára és kezelésére, írja a lap.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés