hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új centrum a Tűzoltó utcában

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika az első gyermekintézmény, ahol reumatológiai betegségek kezelésére biológiai terápiás centrum működik – írja az intézmény az átadás alkalmából.

A biológiai terápiás központ kialakítása a reumatológiai osztály felújításával kezdődött, majd idén ősszel a gyermekreumatológiai ambulancia felújításával fejeződött be. Az ünnepélyes átadást az ízületi gyulladásos betegségek nemzetközi világnapja, október 12-e elé időzítették – írják közleményükben.

„Az OEP 2012-ben indította a biológiai kezelések tételes finanszírozását a kijelölt felnőtt reumatológia osztályokon, 2013-tól pedig már a gyermekek is azonos feltételekkel férhetnek hozzá a kezelésekhez” – hívta fel a figyelmet az ünnepélyes átadáson Dr. Constantin Tamás, a Gyermekreumatológia osztály vezetője.

A gyermekkori reumás ízületi gyulladások a közvélekedés szerint ritka kórképek, ezzel szemben a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegségek közé tartoznak. Míg korábban az érintett gyermekek jelentős része a hosszan tartó ízületi gyulladás következtében mozgásában súlyosan korlátozott életmódra, nem egy esetben kerekesszékbe kényszerült, ma már a betegség legsúlyosabb formájában szenvedők részére is elérhető a legmodernebb biológiai terápiás kezelés.

„A megindult biológiai terápiás kezelések kezdeti eredményei kifejezetten biztatóak, orvosszakmai különlegességnek számít az is, hogy Magyarországon a Tűzoltó utcai klinikán alkalmaztak először biológiai terápiát fél évesnél fiatalabb csecsemő esetében” – számol be az első tapasztalatokról Dr. Constantin Tamás. A most átadott biológiai terápiás centrum létrejöttét a gyermekreumatológiai betegségben szenvedő gyermekek gyógyítását segítő Rosszcsont Alapítvány támogatta – írták a klinika közleményében.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés