hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Túlélés daganatos betegség után

A daganatot túléltek számos komplikációval szembesülnek; a mentális zavarokkal és a szexuális vágy csökkenésével foglalkozó közleményeket ismerteti az OTSZ Online.

A daganatos betegséget túlélő serdülő és fiatal felnőtt betegek a mentális zavarok és tünetek kockázatának vannak kitéve. A cikk szerzői csaknem 80 klinikai vizsgálat szisztematikus felülvizsgálatát végezték el a „Late Effects of Childhood Cancer Guideline Harmonization Group” ajánlásai szerint. Megállapították, hogy a daganatos betegséget túlélő serdülő és fiatal felnőtt betegek körében magasabb a mentális zavarok és tünetek kockázata, és a kevés károsodással járó mentális zavarok követése sok haszonnal jár. Ezekre az adatokra alapozva az serdülő és fiatal felnőtt daganatos túlélők számára egy életen át tartó felügyelet javasolt, minden háziorvosi vizit alkalmával tanácsos a mentális zavarok és tünetek (közöttük a depresszió és a hangulati zavarok, a pszichológiai és a rákkal összefüggő distressz, a poszttraumás stressz-zavar és annak tünetei, az öngyilkossági elképzelések) felmérése.

A szexuális működési zavar – benne a csökkent nemi vágy – a daganatot túlélő nőbetegeknél gyakran jelentkezik, de alig vannak olyan klinikai vizsgálatok, amelyekben a gyógyszeres kezelések lehetőségeit értékelnék. A szerzők szerint a rákot túlélt nőbetegeknél először a zavart kiváltó fizikai okot kell kezelni, és a tünetek folyamatos fennállása esetén mentális terápiás/szexuál-terápiás szakemberhez kell fordulni.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés